Finans Debatt

Miljonärsskatten är en käftsmäll mot småföretagare

Trifa Chireh, pensionsekonom, LänsförsäkringarTrifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar
Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar
Publicerad

Miljonärsskatten, om den går igenom, kommer att drabba småföretagare som inte har möjlighet att ta ut hög lön eller går med högre vinst. Det skriver Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Realtid.se

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

Finansminister Magdalena Andersson vill införa en ”miljonärsskatt” där hon bland annat vill sätta ett tak på sparandet på investeringssparkonto (ISK), vilket kommer innebära att spararen beskattas mycket mer än i dag i de fall man sparar mer än en viss summa pengar på det kontot. Samtidigt påstår hon att det inte ska behöva drabba ”någon som sparar för att sätta guldkant på tillvaron när man går i pension” vilket är ett okunnigt uttalande. Hon glömmer helt småföretagarna, särskilt de enskilda firmorna som ofta bara sparar med skattade pengar på ett ISK. Miljonärsskatten, om den går igenom, kommer att drabba småföretagare som inte har möjlighet att ta ut hög lön eller går med högre vinst. Småföretagare är därför en särskilt utsatt grupp som riskerar få låga pensioner.

I Sverige finns det cirka 1,1 miljon företag. 30 procent av företagen är små enskilda firmor. Att sätta av pengar till sin pension kan vara en tuff utmaning för många av dessa redan idag. Det kan till och med vara svårt för många att ta ut lön varje månad från sitt bolag vilket i slutändan också påverkar livet som pensionär. Det blir lite pengar både nu och sen. Problemet förstärks ytterligare efter den rådande pandemin där påfrestningarna för många företagare varit stora med försämrad likviditet och lönsamhet. Detta försämrar i sin tur möjligheten för de drabbade företagen att pensionsspara. Med ett sådant besked vi har fått av Magdalena Andersson kommer småföretagen att drabbas mycket hårt.

Anledningen till att många småföretagare väljer att spara till pensionen på ISK beror på att det är många som inte kommer upp i höga lönenivåer på ca 46 000 kr per månad och därför inte kan utnyttja den avdragsmöjlighet som fortfarande finns för de som saknar tjänstepension i sin anställning. Dessa sparar därför ofta privat till sin pension i en ISK eller kapitalförsäkring istället för att inte minska intjäningen till den allmänna pensionen och sjukförsäkringen. Jag ser därför en stor risk att pensionssparandet missgynnas, och att detta framför allt skulle kunna drabba småföretagare med lägre inkomster. Det skulle också göra att möjligheterna att spara förmånligt till en extra buffert inför pensionen försvinner, vilket skulle kunna drabba alla de andra som av olika skäl inte får tillräckliga pensioner. Det enda som återstår då för många, är att arbeta längre men alla kan tyvärr inte det.

Annons

Nivån på det föreslagna taket är lite oklart men enligt Magdalena Andersson kommer det att hamna på 3 miljoner kronor. Men i rapporten som Socialdemokraterna beställt av riksdagens utredningstjänst står att ”Vi diskuterar ett tak på 100 000 och 200 000 kronor”. Motiveringen till den höjda taket är att exempelvis höja pensionerna. Jag anser det mycket märkligt att försämra för många idag som redan har det tufft. Att man vill renovera pensionssystemet och höja pensionsavgifterna med hjälp av att beskatta spararna ytterligare skickar en tveksam signal till Sveriges alla egenföretagare att det inte ska löna sig att spara. Att signalen kommer i en tid då vi drabbats hårt av pandemin är särskilt illa valt där många små företag levt på sina tidigare besparingar för att hålla sig över vattenytan. Ett tak för ISK sparandet är inte rätt väg att gå utan se istället till att öka incitamenten för att spara till pensionen. Ett tak riskerar att skicka signaler igen om att ett eget sparande till pensionen inte är så viktigt. Och det har aldrig varit viktigare.

Trifa Chireh
Pensionsekonom, Länsförsäkringar

Annons