Realtid

"Kan millennials och Gen Z rädda ESG-investeringarna?"

"Kan millennials och Gen Z rädda ESG-investeringarna?"
Hans Selleslagh, finansiell expert hos Freedom24. (Foto: Freedom24)
Realtid Debatt
Realtid Debatt
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

ESG-investeringar har gått från att vara en framgångssaga till att möta skarp kritik. Men framtiden kan se ljusare ut än den verkar, skriver Hans Selleslagh, finansiell expert hos Freedom24.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringar i ESG – ”environmental, social and governance” – det vill säga miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, hade några riktigt bra år under perioden 2019-2022.

Men på senaste tiden har dessa investeringar varit i blåsväder – och bland annat anklagats för greenwashing. Vi har även sett ett minskande intresse av ESG-investeringar under de senaste åren och i både Europa och USA är det allt fler som säljer av sina ESG-stämplade fonder.

Missa inte: Hållbarhetsgurun: ”ESG har blivit ett slagträ”. Realtid

Nu undrar många om ESG bara var en investeringsfluga. Samtidigt pratar vissa istället om impact-investeringar och svenska investerare är i framkant just med satsningar på impact-bolag.

Även EU har kommit med nya direktiv om företagsrapportering av hållbarhet och företag behöver anpassa sig allt mer till olika regleringar – vilket gör det svårare att komma undan med greenwashing.

Great Wealth Transfer

ESG-trenden står helt klart inför utmaningar. Dessutom kan vi förvänta oss att Donald Trumps politik kommer att gynna sektorer som fossila bränslen och försvar och göra det tuffare för sektorer inom förnybar energi. Så ja – det har sett rätt mörkt ut för ESG-investeringarna, men det finns drivkrafter som skulle kunna ändra förutsättningarna totalt. 

”Great Wealth Transfer” kallas skiftet där yngre generationer som millennials och generation Z tar över förmögenheter från babyboomers, ofta genom arv.

ANNONS

Läs mer: Så väljer du rätt hållbarhetsfonder. Realtid

Det förväntas att cirka 936 000 miljarder svenska kronor kommer att överföras från babyboomer-generationen till yngre generationer fram till 2045. Detta kommer förmodligen ha betydande konsekvenser för finansmarknaden och kan orsaka en stor förändring i investeringsmönstren. 

ANNONS

Hållbara och socialt ansvarsfulla

När dessa yngre generationer ärver tillgångar finns det starka indikationer på att de kommer att prioritera hållbara investeringar, vilket återspeglar deras stora intresse för miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning (ESG). Exempelvis investerar millennials och gen Z nära två tredjedelar mer i social hållbarhet än babyboomers.

Det kan helt enkelt bli en tydlig övergång tillbaka mot ESG-investeringar – och ökade kapitalflöden till ESG-stämplade investeringar skulle i sin tur kunna påverka marknadsvärderingar och företagsbeteenden.

Missa inte: Nya EU-regler hotar ESG-fonder – de kan diskas. Dagens PS

Vi kan alltså få se en investeringsboom som drivs av millennials och gen Z, särskilt inom områden som miljömässig och social hållbarhet. 

Oavsett vad vi kallar det – ESG, impact, CSR eller något annat – kommer de yngre generationerna att driva investeringar och marknader mot hållbarhet, företags ansvar och samhällsnytta. 

ANNONS

Hans Selleslagh
Finansiell expert hos Freedom24

Läs mer: Oljefonden varnar: Grönt regelverk varierar mellan länder. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]