Keir Starmer gör som många av sina kollegor i Europa just nu: investerar stort i försvaret. Men vissa länder menar att det inte räcker.
Storbritannien förbereder sig för krig


Mest läst i kategorin
Många länder i Europa rustar upp rejält just nu. Tyskland har bestämt sig för att slopa sin skuldbroms och låna pengar för massiva försvarsinvesteringar.
Nu har turen kommit till en annan europeisk gigant.
Missa inte: EU laddar för global kapprustning. Realtid
Storbritannien ska göra genomgripande förändringar av försvaret i ett försök att anpassa sig till det försämrade säkerhetsläget i Europa, meddelade premiärminister Keir Starmer under måndagen.
Ska öka till 2,5 procent
Tanken är att att försvarsbudgeten ska öka till 2,5 procent av BNP till 2027, med en långsiktig ambition om att nå 3 procent inom nästa parlamentariska period.
Bland de mest omfattande åtgärderna i den nya planen finns byggandet av tolv nya kärndrivna attackubåtar, samt en kraftig upprustning inom drönarteknik, missiler, cyberförsvar och ammunitionstillverkning, skriver CNBC.

Åtgärderna beskrivs som nödvändiga för att hantera ett mer hotfullt säkerhetsläge, där rysk aggression pekas ut som ett särskilt bekymmer.
”Vi går mot krigsberedskap”, säger Starmer.
Missa inte: Storbritannien: ”Vi ska bygga vapenfabriker över hela landet”. Dagens PS
Senaste nytt
Reagerat svalt
Storbritannien överträffade redan 2024 Natos minimikrav på 2 procent av BNP i försvarsutgifter, men ligger efter flera östeuropeiska allierade som redan når eller överträffar 2,8 procent.
Samtidigt förväntas Nato höja sina gemensamma mål till 5 procent av BNP till 2032 – ett krav som hittills inget medlemsland har nått.

Rekordkapital mobiliseras till Europas försvar
Drivet av ökade försvarsbudgetar och geopolitisk oro mobiliserar EU upp till 800 miljarder euro.
Flera Natoländer har reagerat svalt på Storbritanniens upptrappning. För dem som redan investerar mer i sitt försvar framstår den brittiska höjningen som otillräcklig.
Samtidigt har premiärministern valt att inte låsa sig vid ett exakt datum för när 3-procentsmålet ska uppnås, vilket skapat viss osäkerhet, skriver BBC.
Svåra avvägningar att vänta
Försvarsexperter påpekar att ökade utgifter i sig inte nödvändigtvis leder till ett mer kapabelt försvar.
Snarare krävs en omfattande omstrukturering av de brittiska väpnade styrkorna, inklusive svåra beslut om prioriteringar, neddragningar och pensionsavgångar av äldre system för att ge utrymme för ny kapacitet.
Missa inte: ”Gissar om framtiden” – hjälper Ukraina i kriget. Realtid
Ekonomer varnar samtidigt för att de offentliga finanserna är pressade. Utöver försvar kräver även välfärd, sjukvård och infrastruktur ökade resurser, vilket innebär att regeringen står inför svåra avvägningar.
Vill ha ännu mer
Storbritanniens strävan att inta en ledande roll inom europeisk säkerhetspolitik kan komma att kräva både större investeringar och tydligare vägval än vad som hittills presenterats.
Försvarsindustrin välkomnar satsningarna, men många i branschen menar att det behövs ännu större planer för att bygga upp det brittiska försvaret.
”Vi lever i en värld som är farligare, mer instabil än något vi har sett sedan andra världskriget”, säger Justin Crump, som arbetar som konsult åt försvarsföretag, till The Telegraph.

Nu krävs inresetillstånd för resa till Storbritannien
Det gäller alla EU-medborgare.
ANNONS
ANNONS

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.