Bank

Danska finansinspektionen granskar Danske

Den danska finansinspektionen Finanstilsynet återupptar granskningen av penningtvättshärvan i Danske Banks estniska filial.

Uppdaterad 2018-09-20
Publicerad 2018-09-20

Det uppger myndighetschefen Jesper Berg för danska TV2, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau enligt TT.

Beslutet kommer efter att Danske Bank under onsdagen presenterat en intern rapport om de mycket stora transaktioner som skett genom bankens estniska filial, och som misstänks handla om penningtvätt.

Som en direkt följd av slutsatserna i rapporten avgick bankens vd Thomas Borgen samtidigt som bankens styrelseordförande Ole Andersen flaggade för att han kommer avgå från sin post när arbetetet med att reda ut penningtvättshärvan har genomförts.

I den ett år långa interna utredningen, som genomförts av Adokatfirman Bruun & Hjejle, konstateras att personal i både Estland och Danmark begått allvarliga brott. Sammanlagt har över hundra anställda fått lämna sina jobb och åtta har blivit polisanmälda. Banken har också gjort 42 anmälningar till myndigheter.

Granskningen har kostat 200 miljoner danska kronor.

I utredningen har Danske Bank har gått igenom miljontals transaktioner och tiotusentals konton, men har trots den långa utredningstiden ännu inte lyckats klargöra den sammanlagda omfattningen och storleken på de misstänkta transaktionerna, vilket väckt kritik.

Ledningen har också flaggat för att efterspelet kommer att påverka bankens lönsamhet framöver.

Platsannonser

Logga in