Finans Nyhet

Castro Khatib misstänkt i stort ekomål i Tyskland

Publicerad
Uppdaterad

Castro Khatib sitter häktad i Sverige men ska överlämnas till Tyskland där han riskerar fem års fängelse.

Sara Johansson

Tyska myndigheter har utfärdat en europeisk arresteringsorder på Castro Khatib. I december greps han på Arlanda och häktades sedan i Stockholm. Nu ska han överlämnas till Tyskland, enligt beslut från Svea Hovrätt.

Castro Khatib, som även tidigare varit i blickfånget rörande ekonomiska ogentligheter, misstänks nu och är häktad i sin frånvaro i Tyskland för kursmanipulation i Letsbuyit-aktien.

Den brottsliga gärningen, som ska ha begåtts tillsammans med en medbrottsling, har skett genom att den senare skapat köpuppmuntran genom att på Castro Khatibs inrådan skickat ut köprekommendationer.

Annons

Medhjälparen har fått 1,9 miljoner euro som tack för medverkan, enligt häktningsprotokollet.

Castro Khatib har därefter sålt aktier för 7 miljoner euro, framgår det.

Castro Khatib, som i Sverige försvaras av Lars Runeberg på Advokatfirman Falk, Sjöberg & Partners, säger att han är oskyldig. Han uppger att han inte känner till den ”påstådda medbrottslingen” samt att han inte gett någon pengar för att uppmuntra till köp av vissa aktier.

Annons

Han uppger vidare att de aktuella aktierna inte ägts av honom utan av Letsbuyit. Enligt överklagan som skickats till hovrätten har han heller inte haft något ägande i detta bolag utan har fungerat som rådgivare i samband med att bolagets aktier delvis skulle introduceras på marknaden i Tyskland.

Pengar som kommit in från den aktuella försäljningen har kommit in till bolaget och bolagets konton, uppger han i överklagandeskriften.

Så sent som den 20 janauri kom Svea hovrätt med ett beslut om att häkta och överlämna Castro Khatib till tyska myndigheter.

Annons

Åklagaren hänvisade till att det förelåg flyktfara då Castro Khatib har fem olika adresser i olika länder, bland annat i Monaco och i Sverige.

Castro Khatib har vädjat till de svenska domstolarna om att sättas på fri fot och istället få reseförbud med anmälningsplikt.

I sitt försvar mot flyktfaran har han uppgett att han är redo att försvara sig mot anklagelserna i Tyskland och att han sedan tidigare har anlitat ett ombud i landet.

I det aktuella målet har två gärningsmän redan dömts i Tyskland i februari 2014.

Castro Khatib skriver även från häktet till domstolen att han våren 2013 blev hotad till livet om han skulle vittna i det ärendet som han nu är misstänkt i. Han skriver att han håller domstolen, rådmannen och svenska staten ansvariga för hans säkerhet och hans liv vid ett utlämnande till Tyskland.

Den tyska advokaten, Panos Pananis, riktar även skarp kritik mot den tyska åklagaren som lovat att återkomma om en förundersökning mot Castro Khatib skulle inledas. Att han sitter häktad i sin frånvaro i landet kom som en överraskning när han greps på Arlanda av svenska myndigheter.

De svenska myndigheterna har även beslagtagit tre mobiltelefoner och en laptop från Castro Khatib. Den tyska åklagaren har begärt att ta del av kommunikationerna på mobiltelefonerna.

Castro Khatib uppger dock att han inte ägde dessa mobiltelefoner när de påstådda brottet ska ha ägt rum under 2011 och 2012.

Åklagaren hävdar å sin sida att det kan finnas bevis på dessa ändå då det under det senaste året varit en hel del medieuppmärksamhet i Tyskland kring det aktuella fallet.

Arresteringsordern hade även landat hos den brittiska polisen. I ett meddelande mellan poliskollegorna framgår det att ordern kom för sent för att Interpol Manchester skulle hinna gripa honom redan på Heatrow. Han sitter redan på flighten, uppger poliskollegan, som även noterar att, enligt Castro Khatibs senaste rörelsemönster borde han återvända till London inom en vecka, om inte svenska myndigheter lyckas gripa honom.

Svea hovrätts beslut om utlämnande kan överklags till Högsta domstolen.

UPPDATERING:

Castro Khatibs advokat Lars Runeberg uppger för Realtid.se senare under måndagen att de svenska domstolsbesluten endast gäller Tysklands begäran om utlämning och att brottsmisstanken alltså inte prövats i Sverige. Han kan inte kommentera om hovrättsbeslutet om utlämning ska överklagas till högsta instans.

– Det är inte bestämt ännu, det är något som vi funderar på just nu, säger han till Realtid.se.

Annons