FinansNyhet

Carnegie Fonder ansluter sig till Science Based Target Initiative

Anna Strömberg, Carnegie Fonder Anna Strömberg, Carnegie Fonder
Publicerad

Ungefär 25 procent av Carnegie Fonders förvaltade kapital har för närvarande anslutit sig till SBTi. 2040 ska 100 procent ha ett SBT. 

Realtid.se

Genom att ansluta sig till Science Based Target Initiative (SBTi) ska Carnegie Fonder formulera en tydlig plan för hur samtliga innehav i fonderna ska verka för minskad klimatpåverkan. Det skriver fondförvaltaren i ett pressmeddelande.

Grundare av SBTi är UN Global Compact, CDP, WWF och World Resource Institute. SBTi är också den enda organisation som kräver en extern expertverifiering av klimatrelaterade målsättningar och strategier. SBTi kräver en verifierad strategi för att åtagandet är minst lika stort som bolagets bidrag till världens utsläpp. 

–Carnegie Fonder har sedan många år tryckt på att våra portföljbolag ska skriva på UN Global Compact och dess tio principer, samt rapportera sin klimatpåverkan till CDP. Att nu också uppmana våra portföljbolag att sätta ett vetenskapligt baserat klimatmål – SBT – är ett naturligt nästa steg, säger Anna Strömberg, fondförvaltare och hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder i en skriftlig kommentar.

Annons

Ungefär 25 procent av Carnegie Fonders förvaltade kapital har för närvarande anslutit sig till SBTi. 2040 ska 100 procent ha ett SBT. Vart femte år ska åtagandet utvärderas och vid utgången av 2026 måste därför innehav motsvarande 46 procent av Carnegie Fonders förvaltade kapital ha satt ett SBT, skriver bolaget.

Annons