Annons

Annons

hampa.jpg

Cannabis utvinns ur växten hampa. Nu kliver det danska cannabisbolaget Stenocare in på börsen. Bild: Pixabay.

Cannabisbolag noteras på Spotlight

Det danska bolaget Stenocare noteras på svenska Spotlight Stock Market. Det blir det första bolaget inom medicinsk cannabis som noteras i Europa.

Det danska bolaget Stenocare grundades 2017 med visionen att hjälpa patienter i smärta till en förbättrad livskvalitet. Bolaget är det första att sälja godkända medicinska cannabisoljor i Danmark, och har nu godkänts för notering på Spotlight stock market, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

På måndagen den 24 september inleds teckningstiden i bolagets nyemission på 18,6 miljoner danska kronor.

Motivet till nyemissionen är att finansiera den planerade tillväxten i bolaget, vilket inkluderar uppbyggnad av en produktionsanläggning för odling och tillverkning av egna färdiga medicinska cannabisprodukter för patienter i Danmark och Europa.

Annons

Annons

Det danska Folketinget har godkänt ett fyraårigt försöksprogram som  gör det möjligt för alla danska läkare att skriva ut recept på medicinsk cannabis. Syftet med försöksprogrammet är att ge patienter som har behov av det en laglig möjlighet att få behandling med medicinsk cannabis.

– Stenocare grundades med den tydliga och enkla visionen om att skapa bättre livskvalitet för patienter genom att erbjuda medicinsk cannabis som alternativ eller komplement till traditionell medicin. Inspirationen till bolaget kom från personliga erfarenheter av familjemedlemmar och vänner som upplevt omänskliga mängder av smärta och trauma. Det kapital vi får in genom nyemissionen kommer att användas för att utveckla vår förmåga att göra en verklig skillnad på denna nya och viktiga marknad, säger Thomas Skovlund Schnegelsberg, vd och medgrundare, i en kommentar.

Stenocare är det första bolaget på den danska marknaden som fått licens från det danska läkemedelsverket för att odla, producera och importera medicinsk cannabis.

Företaget är också den första och hittills enda leverantören inom försöksprogrammet som har börjat leverera medicinska cannabisoljeprodukter till danska apotek och sjukhus. Leveranserna sker via Danmarks två ledande läkemedelsdistributörer.

Första dagen för handel i bolaget beräknas bli den 26 oktober.

Tidigare i år bytte den svenska marknadsplatsen Aktietorget namn till Spotlight Stock Market. På den handlas både svenska och danska aktier.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons