Foto: Dave Kellam (Wikimedia Commons)
Foto: Dave Kellam (Wikimedia Commons)
Bank

Brexit har kostat London 1 000 bankjobb

Hittills har Brexit kostat 1 000 investmentbankjobb i London, vilket dock är betydligt färre än branschen förutsåg.

Uppdaterad 2019-09-19
Publicerad 2019-09-19

Med endast sex veckor kvar till Storbritannien lämnar EU med eller utan ett avtal har 1 000 jobb inom investment banking flyttat utomlands bland annat till Frankfurt och Paris, enligt Bloomberg som hänvisar till en rapport från EY där man fått 222 svar om Brexit från olika firmor.

Detta är dock en stor skillnad från tidigare prognoser som sade att tiotals- eller till och med hundra- tusentals jobb skulle flytta som ett resultat av Brexit.

Försiktigheten som nu äger rum beror på att man skjutit fram Brexit.

Den tröga takten har redan föranlett tillsynsmyndigheterna att uppmana bankerna att förbereda sig snabbare för alla former av Brexit, enligt Bloomberg.

Finansbranschens förflyttningar mot EU har alltså hittills varit små. London har istället utökat sin handel med derivat- och räntederivat sedan folkomröstningen, enligt Bank for International Settlements. Goldman Sachs Group Inc. har nyligen öppnat ett nytt kontor i London.

I EY-rapporten framgår det dock att firmorna kan avveckla att flytta 7 000 jobb inom kort. Branschen kan också flytta 1 biljon pund, motsvarande cirka 12 biljoner kronor i tillgångar från London, en uppskattning som är oförändrad från den senaste undersökningen som publicerades i juni. EY-rapporten visar inte det eventuella värdet på tillgångar som redan hade flyttats.

Platsannonser