FinansNyhet

Börsen stramar åt handeln i elva aktier

Publicerad

Stockholmsbörsen inför en ny auktionsmodell i elva aktier som sällan handlas. Syftet är försvåra och förhindra försök att medvetet manipulera aktiernas kurser och prissättning.

Realtid.se

Bland aktierna som handlas sällan och som är aktuella för den nya handelsmodellen återfinns MTG A, Midsona A Hufvudstaden C, Electrolux A och Svolder A.

Åtgärden följer i spåren av rejäla kurssvängningar i vissa A-aktier för att göra handeln mindre sårbar för incidenter eller manipulationsförsök, skriver Nasdaq i ett pressmeddelande.

”Handeln i dessa aktier kommer inte längre att ske kontinuerligt, utan genom tre auktioner under handelsdagen, en vid öppning, en kring klockan 13.30 och en vid marknadens stängning”.

Annons

Syftet är att skydda både investerare och det generella förtroendet för marknaderna. Nasdaq har lagt fram den nya handelsmodellen efter diskussioner med marknadens aktörer. 

”Auktionerna kommer att fungera på samma sätt som de öppningsauktioner som sätter dagens första och sista kursnotering för alla aktier, så förfarandet är beprövat och välkänt för marknadens aktörer. Den som vill köpa eller sälja aktier kan registrera order precis på samma sätt som tidigare, men avslut sker genom tidsbestämda auktioner i stället för kontinuerligt”, skriver Nasdaq.

Förhoppningen är att detta förfarande ska ge en säkrare prisinformation samt göra handeln mindre sårbar för incidenter eller manipulationsförsök. Tidigare har det förekommit problem i exempelvis handeln med Hufvudstadens C-aktie.

Annons

Förutsatt att Finansinspektionen ger sitt klartecken kommer den nya auktionsmodellen för aktierna att lanseras den 22 januari nästa år.

Annons