Oaxen Skärgårdskrog har utsetts till en av världens femtio bästa restauranger igen. Agneta Green är besviken.
Oaxen (bara) världens 48:e bästa restaurang

Mest läst i kategorin
Angeta Green och Magnus Ek står för vinet och maten på restaurangen på ön Oaxen mellan Trosa och Nynäshamn.
I går var de båda i London för att delta i lanseringen av tidningen Restaurants topplista över världens 50 bästa restauranger.
– Det var kul att vara där och träffa alla människor, säger Agneta Green och suckar uppgivet.
– Sedan var vi naturligtvis lite besvikna.
Oaxen Skärgårdskrog kom på plats 48 av 50 – en försämring från plats 37 förra året.
Agneta Green har själv varit med och röstat fram danska Noma till en tiondeplats, liksom årets tvåa, brittiska The Fat Duck.
Trots besvikelsen betyder topplistan från tidningen Restaurant mycket för Oaxen, som inte kan hoppas på någon stjärna i Michelinguiden.
Restaurangen har just öppnat för sommaren och har bara öppet sex av årets tolv månader. Det duger inte för en stjärna.
Topplistans orubbliga etta förblir spanska prestigehaket El Bulli – ett etablissemang som inte heller är helt lätt att hitta till, men som tack vare att det finns en särskild Michelinguide för Spanien också får sina stjärnor.
Svenska restauranger måste platsa i Michelins Europaguide. Då duger det inte att ligga för långt från Stockholm eller Göteborg.
Agneta Green hoppas att däcksfabrikanterna tar sig samman och skriver en Sverigeguide inom några år.
Det är enda vägen till berömmelse. El Bulli verkar inte tappa formen.
– Nej, jag tror inte det. De kommer leva kvar ett tag, säger Agneta Green.






