Norges oljefond har tjänat miljarder på techföretagen – men vice vd:n utesluter inte att det rör sig om en bubbla.
Norska oljefonden om bubblan: "Jättesvårt att svara på"


Mest läst i kategorin
När den norska oljefonden – världens största statliga investeringsfond – presenterade sin årsrapport för 2024 var det positiva tongångar.
Med 13 procents avkastning, drygt 2 500 miljarder norska kronor, noterade fonden sitt bästa resultat någonsin i kronor. Detta var stor del drivet av den amerikanska techmarknaden, som oljefonden har investerat tungt i.
Missa inte: Sms avslöjar hur Musk försökte pressa Norges oljefond. Realtid
Branschen har dock fått en skakig start på 2025. När den kinesiska AI-utmanaren Deepseek presenterade en lovande produkt i januari fick det konkurrenten Nvidia att störtdyka på börsen.
Kan vara bubbla
När den norska tidningen E24 frågar fondens vice vd Trond Grande om de tidigare uppgångarna kan vara en AI-bubbla utesluter han ingenting.
”Det är jättesvårt att svara på om det är en bubbla eller inte”, säger han – och tillägger att marknaden också tycks vara osäker på det.
Sedan Nvidias plötsliga börsfall förra måndagen har aktien återhämtat sig något, men den ligger fortfarande lägre än den var före Deepseek.

Norska oljefondens techberoende – skakigt efter Nvidia
Det blev en rejäl vinst för den norska oljefonden 2024. En stor del av investeringarna är dock techberoende – vilket är ett skakigt beroende för tillfället.
Senaste nytt
Avyttrade nästan 50 bolag
Tech är inte den enda branschen som oljefonden investerar i. Tvärtom har den en bred portfölj och investerar i olika branscher – så länge som bolagen möter fondens hållbarhetskrav.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Medan andra fondförvaltare och företagsledare i Europa allt oftare kritiserar ESG-regler, inte sällan med argumentet att det gör det svårt att konkurrera med det mindre reglerade USA, håller oljefonden hårt på sin egen policy.
Under 2024 avyttrades innehav i 49 bolag på grund av hållbarhetsriskre, skriver Bloomberg.
Risker kopplade till klimatet, mänskliga rättigheter och anti-korruption låg bakom avyttringarna.
Missa inte: Miljarduppdraget: De får ta hand om oljefonden. News55
Fjärde största ägare i Intrum
I december 2024 gjorde oljefonden en investering i ett svenskt bolag: kredithanteringsföretaget Intrum (börskurs Intrum).
Man hade redan tidigare ett marginellt innehav, men vid årsskiftet ägde fonden nästan två miljoner aktier, eller 1,61 procent av företaget.
Det gör oljefonden till Intrums fjärde största ägare, skriver Affärsvärlden.
Missa inte: Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.