Börs

Björn Rosengren ny vd för ABB

Björn Rosengren utnämns som vd och koncernchef på ABB. "Vi anser att han är rätt person att leda ABB under nästa fas av bolagets resa", kommenterar Investors vd och koncernchef Johan Forssell.

Uppdaterad 2019-08-12
Publicerad 2019-08-12

ABB:s styrelse har utnämnt Björn Rosengren till vd och koncernchef. Han ansluter till ABB den 1 februari 2020 och efterträder vd Peter Voser i rollen som koncernchef den 1 mars 2020. Peter Voser kommer då att återgå till sin position som enbart styrelseordförande.

Björn Rosengren har varit vd för Sandvik sedan 2015. Dessförinnan var han vd för Wärtsilä Corporation och tillbringade tretton år (1998-2011) i ett antal olika ledande positioner inom Atlas Copco.

– Styrelsen är glad över att Björn Rosengren kommer att leda ABB. Björn har en erkänd meritlista av värdeskapande, och just de ledaregenskaper som ABB behöver under nästa steg av sin transformering, säger ABB:s ordförande och nuvarande vd, Peter Voser.

– Efter en noggrann rekryteringsprocess är styrelsen övertygad om att Björn Rosengren är den bästa kandidaten för rollen. Han förstår hur man etablerar framgångsrika decentraliserade organisationer, stärker människor och personifierar en kultur av samarbete och hög prestation. Tillsammans med vår starka ledningsgrupp kommer han att driva ABB:s strategi och leverera långsiktigt värde för alla våra intressenter.

Björn Rosengren uppger i ett pressmeddelande att han känner sig hedrad över utnämningen.

– I en sådan avgörande tid för tillverkningsindustrin måste ABB fortsätta att tillgodose globala kunders behov med hjälp av en unik portfölj av teknologi och digitala lösningar i syfte att förbättra deras produktivitet. Jag ser fram emot att arbeta med mina nya kollegor runt om i världen för att öka värdet genom leverans av strategin och fullt ut stärka våra verksamheter och medarbetare.

Investors vd och koncernchef Johan Forssell kommenterar utnämningen:

– Så som vi har kommunicerat tidigare står vi fullt bakom ABB:s nya strategiska inriktning med en förenklad och decentraliserad organisation med ett tydligt fokus på att möta kundernas behov inom de fyra divisionerna Electrification, Industrial Automation, Motion och Robotics & Discrete Automation. Vi välkomnar utnämningen av Björn Rosengren. Vi anser att han är rätt person att leda ABB under nästa fas av bolagets resa. Han har i sina tidigare ledande roller i flera olika bolag drivit och uppnått resultat vad gäller att skapa en decentraliserad kultur, förbättra performance och leverera värde.

Investor är ABB:s största ägare med 11,2 procent av kapitalet och rösterna.

Platsannonser