Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, Foto:Stockholms Handelskammare
Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare. Foto:Stockholms Handelskammare
Bank

"Bankskatten sänker Stockholm"

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, ser inte bara risken med att Nordea flyttar från Stockholm utan menar att risken även finns att fintechföretagen flyttar sin verksamhet från Stockholm.

Publicerad 2017-06-08

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, ser risken i att den föreslagna bankskatten ska slå undan benen på möjligheterna att göra Stockholms län till ett av Europas fem ledande finanscentrum. Han pekar på att det är illavarslande att Nordea överväger att flytta sitt huvudkontor från Stockholm då bankskatten skadar Stockholms starka position som världsledande i att härbärgera huvudkontor.

– Finansbranschen är en pulsåder för Stockholms och Sveriges ekonomi. Om regeringen inför en bankskatt så hotas jobb i Stockholmsregionen. Dessutom är tajmningen sällsynt dålig eftersom vi faktiskt har möjlighet att locka till oss finansinstitut från London i och med brexit, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare i en kommentar.

Han säger vidare:

– Risken är även överhängande att Stockholms snabbt växande fintechföretag flyttar sin verksamhet från Stockholm. Ingen får underskatta den internationella signalverkan det får om snabbväxande svenska teknikföretag med bankambitioner väljer att växa utanför Stockholm och Sverige, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Platsannonser