Finans Nyhet

Bankkollaps och kapplöpning – här är veckans mest lästa

Taggar i artikeln

Realtid
Publicerad
Uppdaterad

Läser man Realtid får man veta saker som man inte får veta någon annanstans. Fler röster, andra perspektiv. Vi gör ingen skillnad på det ”nya” eller det ”gamla” näringslivet, allt hänger ihop. Den här veckan har mycket handlat om bankkollapsen i USA – men också om laddboxar, bedrägeriåtal och en nylansering inom AI.

Superentreprenören fördubblade värdet på sina bankaktier – på en dag

När resten av världen under måndagen sålde bankaktier i panik så gjorde superentreprenören Jens Nylander tvärtom och tankade aktier i First Republic Bank. Resultatet blev en vinst på 93 procent – enbart under måndagen.
Publicerad: 14 mars
Läs hela artikeln här>>

Kambuas grundare åtalas för grovt bedrägeri

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö har idag väckt åtal mot grundaren Stefan Sandström och företrädaren för företaget Kambua. Brottsmisstankarna gäller grovt bedrägeri mot 134 målsäganden. Det handlar om ett investeringsbedrägeri i en påstådd spelverksamhet där målsägandena har investerat totalt cirka 85 miljoner kronor. Åklagaren yrkar på skadestånd på minst 50 miljoner kronor.
Publicerad: 15 mars
Läs hela artikeln här>>

Säljstopp för populär laddbox från Easee – även installerade boxar måste åtgärdas

Elsäkerhetsverket utfärdar nu omedelbart säljstopp för laddboxarna Easee Home och Easee Charge. Anledningen är att boxarna har säkerhetsbrister. Även ca 100 000 redan installerade boxar i Sverige påverkas och måste åtgärdas av tillverkaren.
Publicerad: 15 mars
Läs hela artikeln här>>

Annons

Efter bankkollapsen – stor risk för press på tillgångspriserna

Oron lär knappast försvinna bara genom att insättarnas pengar är garanterade. En stor fråga är vad som händer med bankernas övriga tillgångar. Realtids Per Lindvall befarar fler problem och pekar också på risken med de svenska nischbankernas mycket riskfyllda verksamheter. Bankkollapsen i USA gör också att centralbankernas agerande hamnar i ett nytt ljus.
Publicerad: 13 mars
Läs hela krönikan här>>

Myndighetssmockan: ”Säljstoppet för laddboxarna gäller i hela EU och EES”

Distit med dotterbolaget Efuel hävdar att försäljningsstoppet för laddboxarna Easee Home och Easee Charge enbart gäller i Sverige. Elsäkerhetsverket menar dock att beslutet gäller i hela EU och EES, inklusive tillverkaren Easees hemmamarknad Norge.
Publicerad: 15 mars
Läs hela artikeln här>>

FI ger Swedbank 850 miljoner i böter

Swedbank får en anmärkning för bankens bristande interna kontroll vid en ändring i ett systemkritiskt it-system förra året. Banken ska också betala en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor.
Publicerad: 15 mars
Läs hela artikeln här>>

Annons

Ett bevis för att den amerikanska banksektorn har mycket större problem

10 procent av de amerikanska bankerna har en lägre andel riskbärande kapital än vad SVB hade. Sedan kan man tillfoga att kapitaliseringskraven och kapitaliseringsgraden inte gav någon indikation på SVB:s egentliga riskbärande förmåga. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 14 mars
Läs hela krönikan här>>

Bolåne-vd:n om SVB-kollapsen: ”Fed var nära att bryta ryggen på systemet”

Förhöjd inflation under en längre tid – det är en situation som vi kan hamna i om inflationen fortsätter att vara hög samtidigt som centralbankirerna inser att det inte går att höja räntorna mer utan att systemet kraschar. Det säger bolåneutmanaren Stabelos vd Hampus Brodén till Realtid.
Publicerad: 17 mars
Läs hela artikeln här>>

Nu lanseras GPT-4: ”Kan summera en hel årsrapport”

Nu lanserar det Elon Musk-grundade AI-företaget OpenAI språkmodellen GPT-4 med kompetens inom allt från juridik till ekonomi. Konsekvenserna är ökat tempo och kapplöpning för bolag i branschen, det säger digitaliseringsexperten Christian Landgren till Realtid.
Publicerad: 15 mars
Läs hela artikeln här>>

Annons

Distit gör nyemission och ”ger bort” 12 miljoner

It-leverantören Distit förbereder nu en nyemission om 98 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till aktieutdelning och ett förskott till säljaren av laddboxbolaget Efuel.
Publicerad: 16 mars
Läs hela artikeln här>>

Annons