Säljstopp för populär laddbox från Easee – även installerade boxar måste åtgärdas

Taggar i artikeln

Distit
Publicerad
Uppdaterad

Elsäkerhetsverket utfärdar nu omedelbart säljstopp för laddboxarna Easee Home och Easee Charge. Anledningen är att boxarna har säkerhetsbrister. Även ca 100.000 redan installerade boxar i Sverige påverkas och måste åtgärdas av tillverkaren.

Anders Frick

De populära laddboxarna Easee Home och Easee Charge för elbilar beläggs med omedelbart försäljningsförbud. Det meddelade Elsäkerhetsverket på onsdagsmorgonen.

Anledningen till försäljningsförbudet är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett så kallat DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för. Easee har även använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk, vilket innebär en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när den ska och som den ska.

– Easee har deklarerat att de följer vissa standarder, men det visade sig inte stämma. Det är beklämmande. Att följa standard är, som jämförelse, att ta en lugn promenad, men att inte följa standard är däremot som att hoppa baklänges uppför Kilimanjaro. Det är utmanande, säger Morgan Wojcik, inspektör för marknadskontroll på Elsäkerhetsverket, till Realtid.

Annons

Av de 500.000 Easee-boxar som är installerade i Europa finns ungefär 100.000 i Sverige. Dessa berörs också såtillvida att de måste åtgärdas.

– Vilken typ av åtgärder som kommer att genomföras är upp till Easee att bestämma. Det kan finnas olika lösningar för olika installationer, men det är upp till tillverkaren att återkoppla till sina kunder och sedan åtgärda bristerna, säger Morgan Wojcik.

I Sverige är det it-distributören Distit genom affärsområdet Efuel som står för majoriteten av försäljningen. Efuel har levererat ca 30 procent av alla installerade laddboxar i Sverige och är en så kallad prioriterad partner till Easee.

Annons

Leverantören har nu har tre veckor på sig att överklaga beslutet från Elsäkerhetsverket. Redan nu har Easee publicerat ett svar på sina webbsidor:

”Elsäkerhetsverket ville ha dokumentation om hur deras krav upprätthålls av de olika tillverkarna av elbilsladdare. Frågorna som ställts till Easee är främst relaterade till överspännings- och jordfelsskydd. Easee har i sitt svar daterat den 13 februari gått in på djupet hur säkerhetskraven uppfylls. Easee har levererat dokumentation och skäl för hur krav uppfylls i våra produkter. Vi är tacksamma för möjligheten att kunna visa och förtydliga detta. Säkerhet, transparens och förtroende är viktigt för oss på Easee och vi är positiva till att Elsäkerhetsverket fokus på säkerhet”, skriver Easee i en kommentar.

Annons