Klarna fördubblade sin rörelseförlust under andra kvartalet till minus 870 miljoner kronor. Bolaget fortsätter dock växa – och den här gången är det en satsning på de anställda som främst tynger resultatet.
Klarna satsar på personalen – tynger resultatet


Mest läst i kategorin
Under årets första kvartal ökade Klarna sin intäkter med 13 procent till 701 miljoner dollar, visar kvartalsrapporten.
Rörelseförlusten uppgick till minus 90 miljoner dollar, eller 870 miljoner kronor, vilket är en fördubbling i jämförelse med samma period förra året.
Missa inte: Techbolagens stora miss – värdet av mänsklig kontakt. Realtid
Trots den ökade förlusten är bolagets vd Sebastian Siemiatkowski positiv. Bland annat visade rapporten att antalet handlare ökade med 27 procent och nu uppgår till 724 000 stycken.
”Vårt momentum är obestridligt – och detta är bara första kvartalet”, skriver Siemiatkowski i rapporten som bland annat Breakit tagit del av.

Klarna riskerar bli en av tullkrigets storförlorare
Larmet kommer från flera experter som nyhetsbyrån Reuters har pratat med.
Klarna satsar på de anställda
Klarna har fått kritik för att de varit tidiga, kanske för tidiga, i att satsa på AI för att kunna dra ner på personalstyrkan. Något som de även fått backa från.
Därefter har man inlett en rekryteringsperiod och inlett incitamentsprogram för att behålla anställda. Det är framförallt det aktierelaterade incitamentsprogrammet till anställda som nu tynger resultatet.

Totalt steg de kostnaderna tio gånger till en total summa på 570 miljoner kronor, skriver Dagens industri.
Det betyder dock inte att Klarna gett upp om AI. I rapporten skriver man att intäkterna nu uppgår till 87 700 dollar per anställd, en ökning med 152 procent under de två senaste åren. Den utvecklingen menar Klarna är på grund av AI.
Läs även: Techbolagens stora miss – värdet av mänsklig kontakt. Realtid
Även en ökning av antalet obetalda krediter sänker resultatet. Dessa uppgick till 136 miljoner dollar, en ökning på årsbasis med 17 procent.
Senaste nytt
Ännu ingen börsnotering
Den största tillväxtmarknaden för Klarna är USA där intäkterna ökade med 33 procent under kvartalet. Här har det också talats om en börsnotering, men den har inte kunnat materialiseras.

Fallande räntor utmanar fintech – affärsmodeller sätts på prov
När marknadsförutsättningarna skiftar testas techföretagens förmåga att anpassa sig.
Tidigare sades det att det fanns brister i IT-kontrollerna som behövdes åtgärdas innan en notering.
Men enligt uppgifter till Di ska väntan på en notering nu främst bero på den generella oron på marknaden. En notering kan bli aktuell först efter sommaren.
I samband med kvartalsrapporten ville inte Siemiatkowski ge några intervjuer och inga kommentarer lämnades om börsnoteringen.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.