Klarnas inställda börsnotering har blivit ett ämne ingen längre vill nämna vid namn. Samtidigt rycker brittiska myndigheter upp BNPL-marknaden med rötterna – något som paradoxalt nog kan stärka bolaget.
Från vilda västern till kontroll – nya reglerna kan stärka Klarna


Mest läst i kategorin
Börsnoteringen var i det närmaste klar.
”Sebastian Siemiatkowski skulle ställa sig framför en rosa vägg och leende trycka på knappen som satte igång handeln med Klarnas aktier”, skriver EFN:s Jonas Malmborg.
Missa inte: Techbolagens stora miss – värdet av mänsklig kontakt. Realtid
Sedan vände Donald Trumps handelskrig, som bekant, upp och ner på drömmarna.
Nu har börsnoteringen blivit Klarnas egen lord Voldemort, menar Malmborg och skriver: ”Ett samtalsämne som alla undrar över men ingen vågar nämna”.
Ny reglering i Storbritannien
Samtidigt som Klarna publicerade sin kvartalsrapport presenterade den brittiska regeringen nya regler för ”köp nu, betala senare”-tjänster (BNLP).
Dessa kan få stor påverkan på betaljättens verksamhet. Brittiska finansdepartementet kommer att föra över BNPL-leverantörer som Klarna under den finansiella tillsynsmyndigheten FCA:s regelverk.

Inte en dag för tidigt, tycker Financial Times Nicholas Megaw – som välkomnar uppstädningen av BPNL-marknadens ”vilda västern”.
De nya reglerna kommer tvinga företagen att undersöka om köparen har råd att göra köpet och säkerställa att kunderna inte drar på sig för stora skulder.
Senaste nytt
Reglering kan gynna Klarna
Paradoxalt nog kan de nya reglerna faktiskt gynna etablerade aktörer som Klarna.
Financial Times skriver att regleringen ”kommer minska osäkerheten och skapa ytterligare hinder för nya konkurrenter”.

Klarna riskerar bli en av tullkrigets storförlorare
Larmet kommer från flera experter som nyhetsbyrån Reuters har pratat med.
Trots den inställda börsnoteringen och regelförändringarna visar Klarna upp positiva siffror.
Bolaget rapporterar en justerad rörelsevinst på 3 miljoner dollar för sitt fjärde kvartal i rad med lönsamhet. Intäkterna ökade med 15 procent jämfört med samma period föregående år och uppgick till 701 miljoner dollar.
”Momentumet är odiskutabelt – och detta är bara Q1! Klarna har nått 100 miljoner konsumenter”, säger Siemiatkowski i kvartalsrapporten.
Utmaningar kvarstår
Samtidigt som Klarna framhäver sina positiva resultat kvarstår utmaningar.
Rörelseresultatet har försämrats från minus 45 miljoner dollar till minus 90 miljoner dollar på ett år.
Läs även: Fallande räntor utmanar fintech – affärsmodeller sätts på prov. Realtid
Kreditförlusterna steg med 19 procent till 136 miljoner dollar, vilket motsvarar en femtedel av de totala intäkterna under kvartalet.
”Det är mycket pengar. Speciellt för en bank som redan slåss mot demonen från en inställd börsnotering”, skriver Malmborg.
Framtiden påverkas av flera faktorer
Frågan är när och om Klarna kommer att göra ett nytt försök att börsnoteras.
I prospektet som publicerades tidigare i år inför den planerade börsnoteringen nämnde bolaget inte några särskilda risker kopplade till nya regleringar på marknaden, vilket antyder att de känner sig väl förberedda för de skärpta regler som nu införs.

Bolagen som borde skämmas – hela listan
Skämskudde fram.
Financial Times rapporterar dessutom att Klarnas ledning har lobbat hos finansminister Rachel Reeves för förändringar i den 50 år gamla Consumer Credit Act – vilket skulle göra det lättare att erbjuda lån hos mindre detaljhandlare.
Nasdaqbörsen har återhämtat sig sedan det som Malmborg kallar den ”ödesdigra ’Liberation Day'” i april, men frågan är om och när Klarna kommer våga ta steget ut på börsen.
Missa inte: Klarnas vd medger: Vi måste satsa mer på människor. Realtid

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.