Realtid

Banker ställs till svars för slopade klimatmål

banker
New Yorks comptroller Brad Lander och hans medarbetare har varit högljudda i sin kritik mot bankerna. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 29 maj 2025Publicerad: 29 maj 2025

Flera amerikanska storbanker har ändrat inriktning på klimatarbetet sedan Donald Trump blev president. Det har lett till högljudd kritik på årsstämmorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För bara några år sedan talade USA:s största banker ofta om hållbarhet, och man gick med i FN:s nätverk Net-Zero Banking Alliance (NZBA).

Där arbetade medlemmarna med målet att bli utsläppsneutrala 2050.

Missa inte: Nordea försvarar alliansens bantade klimatmål. Realtid

Men nu har vinden vänt. Banker som JP Morgan och Wells Fargo har lämnat initiativet – och det har lett till stark kritik på årets årsstämmor, rapporterar Wall Street Journal.

Kritiska frågor

Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs och andra ledande banker har under sina årsstämmor i vår blivit hårt granskade av aktieägare och klimatengagerade investerare.

Frågor har fokuserat på hur bankerna nu planerar att hantera sina klimatmål och finansieringen av fossila bränslen, efter att ha tagit avstånd från en internationell standard för nettonollutsläpp till 2050.

Wells Fargo är en av bankerna som har fått kritik för sitt klimatarbete. (Foto: David Zalubowski/AP/TT)
ANNONS

Kritiken har till stor del drivits av New Yorks comptroller Brad Lander, en sorts motsvarighet till finansborgarråd, vars medarbetare har lagt fram aktieägarförslag vid flera bankmöten.

New York har mycket av sina pensionspengar hos bankerna, och Lander har kopplat utvecklingen till valet av Donald Trump som president.

Missa inte: En värld, två verkligheter – klimatkampen splittras. Realtid

ANNONS

Ändrat sina formuleringar

Förslagen kräver att bankerna redovisar ett förhållande mellan investeringar i fossila bränslen och i förnybar energi, en nyckelindikator för hur aktivt de bidrar till energiomställningen.

”Det är nedslående att se framsteg som gjorts under det senaste decenniet hindras av Trump-administrationen. Ändå är vi fortsatt fast beslutna att hålla bankerna ansvariga för deras roll i att underlätta – eller hindra – energiomställningen”, säger Lander.

Klimatet kan orsaka nästa bankkrasch

Riskerar att orsaka förkrossande förluster för USA:s minsta banker, visar en ny rapport.

Efter utträdet ur NZBA har flera banker även ändrat hur de kommunicerar om klimat i sina investerarrapporter, inte helt olikt hur exempelvis Ericsson (börskurs Ericsson) har ändrat i sitt språk om mångfaldsarbete.

ANNONS

Kan försöka minska insynen

Exempelvis har Bank of America och Goldman Sachs tagit bort tidigare omfattande avsnitt om klimatmål i sina senaste rapporter.

Detta har lett till farhågor om att bankerna försöker minska insynen i sina klimatstrategier.

Missa inte: Miljontals ton utsläpp på drift i Swedbanks bokslut. Realtid

Kritiker menar att dessa förändringar signalerar en tillbakagång i arbetet med att motverka klimatförändringar, särskilt i en politiskt förändrad miljö där klimatåtgärder ofta ifrågasätts.

Många politiker från Demokraterna har också uttalat negativt om utvecklingen, skriver Reuters.

”Uppenbart exponerad för klimatrisk”

Samtidigt påpekar experter att banker fortfarande utsätts för konkreta klimatrelaterade finansiella risker, särskilt genom utlåning i geografiskt utsatta områden.

ANNONS

”Det är tydligt att det finns vissa finansiella risker från klimatförändringarna. Om din bolåneportfölj finns i Florida eller Kalifornien är det uppenbart att du är exponerad för klimatrisk – utan tvekan”, säger Todd Cort, professor i hållbarhet och företagsekonomi vid Yales universitet, till WSJ.

HSBC:s miljardkur ett bakslag för både personal och klimat

Europas största bank lanserar ett omfattande sparpaket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS