Diskrepansen mellan Roburs klimatutsläpp och Swedbanks koncernredovisning väcker frågor om klimatrapporteringens trovärdighet.
Miljontals ton utsläpp på drift i Swedbanks bokslut


Mest läst i kategorin
Två aktuella händelser belyser de växande utmaningarna för finansbranschen när det gäller klimatrapportering.
Dels Swedbank Roburs kraftigt ökade utsläpp i sin egen hållbarhetsrapport, men nästan obefintliga siffror i Swedbanks (börskurs Swedbank) koncernredovisning – dels Baselkommitténs enighet om ett nytt ramverk för hur banker ska redovisa klimatrelaterade risker, skriver Finansmarknaden.
Missa inte: Swedbank sanktioneras mest av alla. Realtid
Swedbank Robur rapporterade nyligen att deras investeringar under 2024 genererade hela 71,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter i Scope 3-utsläpp – nästan en fördubbling från 2022.
Samtidigt redovisas bara 2,3 ton i Swedbanks koncernredovisning.

Swedbank om konkurrentens aktie: ”Övervärderad”
Swedbank har publicerat nya analyser av storbankskollegorna Nordea, SEB och Handelsbankens aktier.
Otillräcklig förklaring
Enligt Pia Gisgård, hållbarhetschef på Robur, handlar det om olika typer av Scope 3-data.
”Vi gjorde bedömningen att tillgängliga data för investeringarnas Scope 3 vid årsskiftet inte var tillräckligt tillförlitlig”, skriver hon till Finansmarknadens systertjänst Pensioner & Förmåner.

Robur har nu valt att inkludera även estimerad Scope 3-data, vilket ökar täckningsgraden till 98 procent. Men kritiken låter inte vänta på sig.
Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide, anser att förklaringen är otillräcklig.
”Det är märkligt. De andra storbankerna har ju inkluderat scope 3 i sin rapportering från kapitalförvaltningen. Och det är viktigt, det utgör ju den absolut största delen av bankernas klimatavtryck”, säger han.
Läs även: Noba utmanar börsoron: ”Vi är Europas mest effektiva bank”. Realtid
Senaste nytt
Nytt ramverk
Samtidigt tog Baselkommittén för banktillsyn ett viktigt steg under sitt möte i Stockholm förra veckan, under ledning av riksbankschefen Erik Thedéen.
Kommittén, där tillsynsmyndigheter från hela världen ingår, beslutade att offentliggöra ett ramverk för hur banker ska redovisa klimatrelaterade risker.
Ramverket ska enligt pressmeddelandet från Riksbanken främja finansiell stabilitet genom ökad transparens och enhetlighet i rapporteringen.

Varför är Swedbank så himla usla på att svara i telefon?
Swedbank tappar kunder till sina konkurrenter.
”En utmaning”
Arbetet bygger på erfarenheter från bland annat bankkrisen 2023 och inkluderar riktlinjer för hur banker ska hantera tredjepartrisker och påverkan från extrema väderhändelser.
Enligt kommitténs egna planer ska även ett frivilligt upplysningsramverk för klimatrelaterade finansiella risker publiceras i juni.
Trots dessa framsteg visar Roburfallet att vägen till en transparent och jämförbar klimatrapportering fortfarande är lång.
Som Gisgård själv konstaterar: ”Det märks att rapporteringen inte är enhetlig. Det är en utmaning med de nya regelverken.”
Läs även: ”Vi har bara börjat” – Revolut utklassar storbankerna. Realtid
ANNONS
ANNONS

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.