FinansNyhet

Akelius: ”Vi satsar på storstäder”

Publicerad

Avyttrar 585 lägenheter i Tyskland för 47 miljoner euro. "Vi fokuserar på Berlin, Hamburg, Köln, München och Frankfurt", säger vd:n till Realtid.se.

David Gustavsson

Pål AhlsénPål Ahlsén, vd, Akelius

Det rör sig om sju fastigheter som är belägna i Kiel, Lüneburg och förorter till Hamburg och byggdes mellan 1952 och 1972.

– Vårt absoluta fokus är bostäder i storstäder och därför har vi valt att sälja de här fastigheterna som finns i mindre orter, även om Kiel är ganska stort. Men i Tyskland fokuserar vi nu på Berlin, Hamburg, Köln, München och Frankfurt, säger bolagets vd Pål Ahlsén, till Realtid.se

Annons

Försäljningspriset uppgår till hela 47 miljoner euro, motsvarande 1.400 euro per kvadratmeter, enligt ett pressmeddelande på måndagen.

– Det är en stor affär utan tvivel. Men vi gjorde även en stor försäljning förra året i Tyskland på 150 miljoner euro, bärättar Ahlsén.

Akelius har största andelen av portföljen i Berlin där bolaget äger totalt 12.500 lägenheter.

Annons

– Vi gillar staden och jag har själv bott där i fem år. Berlin växer och har en härlig atmosfär och aura. De många parkerna och den ofta härliga arktikturen gör staden väldigt attraktiv. Numera är Berlin även ett kluster för startup-företag inom IT, precis som Stockholm, säger Pål Ahlsén till Realtid.se.

Priserna är också fortsatt lägre Berlin, än i Stockholm, London och Paris.

Hur har marknaden utvecklat sig i den svenska huvudstaden?
 
–  Vi äger enbart hyresrätter i Stockholm. Prissättningen är ju fri i bostadsrättmarknaden, medan hyresmarknadens prissättning är reglerad så rallyt på priser du sett i bostadsrättsmarknaden är inte densamma på hyressidan.

Annons

– Men det har även varit prisuppgångar på hyresrätter, till följd av valutakriget som pågår mellan centralbanker med låga räntor. Jag skulle tro att det rör sig en uppgång på mellan 4- och 6 procent per år senaste tioårsperioden.

I Sverige ligger huvudelen av portföljen i Stockholm och Malmö. Och nu står Köpenhamn på tur för investeringar, enligt Akelius.

Annons