En stor växelriktare från ABB för att koppla solcellsström till elnätet. Verksamheten säljs nu till italienska Fimer. Foto: ABB
En stor växelriktare från ABB för att koppla solcellsström till elnätet. Verksamheten säljs nu till italienska Fimer. Foto: ABB
M&A

ABB betalar över 4 miljarder i samband med försäljning av solcellsverksamhet

Industri- och automationsjätten ABB säljer verksamheten inom Solar Inverter till italienska Fimer. I samband med affären kommer ABB att ha 430 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder kronor, i kostnader varav merparten går till Fimer.

Uppdaterad 2019-07-09
Publicerad 2019-07-09

Intäkterna för Solar Inverter-verksamheten, som innefattar produkter, system och tjänster för solceller och växelriktare, var runt 290 miljoner dollar 2018, motsvarande 2,745 miljarder kronor. Verksamheten har skulder och ABB kompenserar Fimer för att ta över verksamheten, vilket framgår av ett pressmeddelande, som inte nämner något om en köpeskilling. 

75 procent av de 4,1 miljarder kronorna består av ett kassautflöde till Fimer från det att affären beräknad vara klar år 2020 fram till 2025. ABB räknar med ytterligare kostnader kring separationen på upp till 40 miljoner dollar under andra halvan av 2019.

Solar Inverter ingår i ABB:s affärsområde Electrification. Delar av verksamheten tillkom när Discrete Automation and Motion-divisionen 2013 förvärvade Power One för 1 miljard dollar. Verksamheten har 800 anställda i 30 länder med tillverkning samt forskning och utveckling i Italien, Indien och Finland.

ABB kalkylerar med att den operationella ebita-marginalen påverkas positivt med något över 50 punkter efter det att affären är stängd. Därmed hoppas ABB nå målet på 15-19 procent i marginal för Electrification.

Platsannonser