Björn Wahlroos
Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea och i Sampo.
Bank

Wahlroos lämnar Nordeas styrelse

UPPDATERAD Björn Wahlroos har meddelat Nordea att han lämnar sitt styelseuppdrag som ordförande i Nordea Bank. 

Uppdaterad 2019-02-07
Publicerad 2019-02-07

Nordea meddelar i dag styrelseförändringar inför årsstämman. Ordföranden och storägaren Björn Wahlroos har valt att lämna styrelsen.

Torbjörn Magnusson föreslås att ersätta honom som styrelsens ordförande. Torbjörn Magnusson tar inte bara över som ny ordförande i Nordea. På onsdagens meddelas också att han tar över som vd för Sampo, Nordeas största ägare.

I en skriftlig kommentar till DI uppger Christer Gardell att han är "mycket nöjd" med valet av den nye ordföranden. Han pekar bland annat på att Torbjörn Magnusson bevisat sin förmåga att skapa värde för ägarna, bland annat då han som ordförande bytte ut stora delar av styrelsen och ledningen i Topdanmark men också i If där han vänt från negativ marginal till ett välskätt försäkringsbolag.

"Torbjörn är en tuff kravställare som har ett högt arbetstempo. Han drar sig inte heller för tuffa beslut", skriver Christer Gardell.

Utöver Björn Wahlroos har även Lars G Nordström och Silvilja Seres avböjt omval.

Kari Jordan, Petra van Hoeken och John Maltby föreslås som nya styrelseledamöter.

Kari Jordan är styrelseordförande i Outokumpu Oyj och styrelseledamot i Nokian Tyres Abp, och har därutöver ett flertal uppdrag i organisationer. Han är oberoende i förhållande till Nordea Bank Abp och dess största aktieägare, enligt pressmeddelandet.

Petra van Hoeken är idag icke-verkställande styrelseledamot i Nederlandse Waterschapsbank NV, De Lage Landen (DLL) och Utrecht-America Holdings, Inc. Hon är oberoende i förhållande till Nordea Bank Abp och dess största aktieägare.

John Maltby är idag styrelseordförande i Good Energy Group Plc och styrelseledamot i Simplyhealth Group, Pepper Money och Bank of Ireland UK. Han är oberoende i förhållande till Nordea Bank Abp och dess största aktieägare.

Om Björn Wahlroos

Björn Wahlroos, med smeknamnet "Nalle" är en finlandssvensk finansman och investerare. Han var vd för Sampo Group åren 2001–2009 och kvarstår som koncernens styrelseordförande. Wahlroos har varit styrelseordförande för Nordea sedan 2011 och betraktas som en av Nordens mäktigaste företagsledare. Sampo är största ägare i Nordea med 21,3 procent av aktierna.

Platsannonser