FinansNyhet

VQ prisas för sin plattform och IBM-samarbete

Publicerad

Legaltech-bolaget VQ tog hem segern i kategorin "Årets organisation" i Swedish Legal Innovation Awards. "Årets person" blev juristen och entreprenören Nils-Erik Jansson.

Realtid.se

I samband med den legaltech-konferens – som höll i centrala Stockholm på torsdagen – delades även utmärkelsen Swedish Legal Innovation Awards ut.

Sajten Legaltech.se och bolaget LegalWorks står bakom priset som syftar till att "uppmärksamma företag, myndigheter och enskilda jurister som bidrar till att modernisera juridiken och juristbranschen". 

Utmärkelsen "Årets organisation" gick till legaltech-bolaget VQ och dess grundare Ann Björk och Helena Hallgarn. Motiveringen lyder:

Annons

"VQ inte bara visat att det går att driva legal tech-företag på den svenska marknaden, de har också i ett decennium arrangerat VQ Forum, en viktig plattform för utbyte av tanker och idéer. När tiden nu blivit mogen för rådgivare att använda sig av AI tar VQ ett stort kliv framåt och utvecklar tillsammans med IBM och två advokatbyråer ett svenskt alternativ till internationella leverantörerna. För det och för lång och trogen tjänst faller juryns val i år på VQ."

Nils-Erik Jansson prisades i kategorin "Årets person". Han beskrivs som "en entreprenör och jurist som redan under studietiden startade eget med siktet inställt på att hitta nya affärsmodeller för juridisk rådgivning".

"Nils-Erik Jansson har sedan dess inte bara utvecklat nya tekniska verktyg för jurister, utan också varit en god representant för juristkåren i startupvärlden och därtill verkat för att främja svenskt entreprenörskap i stort", framgår det av motiveringen.

Annons

Juryn utgjordes av:

Fredrik Svärd, grundare av och chefredaktör för juridiksajten Legaltech.se

Ulf Lindén and Leif Frykman, grundare av LegalWorks

Annons

Richard Tromans, redaktör på ArtificialLawyer

Peter Wright, grundare och vd för Digitallaw UK

Annons