Finans Nyhet

Vita huset slår ner på pirater

Publicerad

Den illegala piratkopieringen kostar industrin miljardbelopp varje år. Nya åtgärder från den amerikanska regeringen ska stoppa fusket.

Bushadministrationen meddelade igår att den ska presentera ett nytt åtgärdsprogram för att stoppa illegal produktion av amerikanska varumärkesskyddade produkter, som cd-skivor och bildelar.

Enligt uppgifter till brittiska Financial Times uppgår marknaden för piratkopiering till 350 miljarder dollar per år. Det motsvarar 7 procent av världshandeln.

Bland de produkter som drabbas hårdast av piratkopiering är bilar, delar till flygmaskiner, cigaretter, parfymer, schampo, p-piller och klockor.

Annons

Amerikanska bok-, musik-, film och mjukvaruproducenter uppger till Financial Times att de förlorade över 10 miljarder 2003 på grund av piratkopiering av deras produkter. Kinesiska piratkopior utgjorde en fjärdedel av detta belopp.

Detaljerna för åtgärdsprogrammet har inte offentliggjorts, men ska enligt Vita huset vara de mest långtgående åtgärdsprogrammet någonsin för att få bort piratkopieringen.

Enligt Wall Steet Journal kommer åtgärdsprogrammet att bland annat innehålla en årlig publikation som listar utländska företag som olagligt kopierar amerikanska produkter.

Annons

Justitiedepartementet ska också se över lagstiftningen för piratkopiering och kommer troligen att skärpa straffsatserna för de som döms.

Annons