Fastigheter

"Viktigt att skilja mellan delarna i fastighetsmarknaden"

I morse blev det klart att Stefan Dahlbo blir Fabeges nye vd och koncernchef. – Det har gått snabbt de sista dagarna så det känns omtumlande, säger han till Realtid och avfärdar samtidigt spekulationer om att det skulle råda någon kris på marknaden.

Uppdaterad 2019-04-03
Publicerad 2019-04-02

Fabege meddelade tidigt på tisdagsmorgonen att det är Stefan Dahlbo som tar över posten som vd och koncernchef för fastighetsbolaget efter Christian Hermelin.

– Det är lite omtumlande och är fantastiskt roligt. Det är ett bolag som redan har förändrat Storstockholm och det fortsätter det med, säger Stefan dahlbo till Realtid.

Stefan Dahlbo är i dag vd för det noterade investeringsbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Han berättar för Realtid att rekryteringsprocessen har gått snabbt och att det blev helt klart i morse strax innan pressmeddelandet gick ut. Stefan Dahlbo tillträder så snart som möjligt, senast 1 oktober då uppsägningstiden på Byggmästare Anders J Ahlström Holding är på sex månader.

– Vi är väldigt måna om att det blir en bra succession här och jag kommer vara kvar i styrelsen hos Byggmästaren. Det finns inga intressekonflikter. Jag känner ett speciellt ansvar eftersom detta är ett litet bolag.

Kommer det ske några förändringar på Fabege med dig som vd?
– Nej. De är jätteduktiga och gör ett fantastiskt bra jobb. Jag vill lära känna dem först. Det blir att fortsätta i den inslagna färdriktningen. Mitt jobb blir att lyckas leda teamet och det är 180 personer som gör ett fantastiskt bra jobb.

Fabege redovisade ett starkt 2018 med bland annat ett förvaltningsresultat som var 25 procent högre än 2017. Enligt Stefan Dahlbo har Fabege ett starkt 2019 framför sig.

Var det självklart att tacka ja?
– Nej, det var det absolut inte, nästan så att jag tackade nej för att jag inte ville lämna Byggmästarna. Det är ett jätteroligt jobb, jättebra bolag med jättebra ägare – men det är klart att Fabege är ett jobb som är fantastiskt.

Vad var avgörande?
– Att få vara med och fortsätta utveckla Fabege är svårslaget. 

Vad säger du om marknaden i dag?
– Det är klart att alla i fastighetsbranschen har haft stor hjälp av Ingves och de låga räntorna. Men de stora värdena skapar man i projekten, man kan inte förlita sig på räntorna hela tiden. Det är också viktigt att skilja mellan delarna i fastighetsmarknaden, på bostadsutvecklarna och att äga hyres- eller bostadsrätter eller driva kommersiella lokaler och kontor. I medierna handlar det ofta om att det skulle råda en kris. På bostadsrättsmarknaden har det varit jättejobbigt men det innebär inte att det varit svårt på fastighetsmarknaden. Stockholm fortsätter att utvecklas och växa. Det är navet i Sverige. Det finns många möjligheter här.

Christer Hermelin som varit vd för Fabege under tolv år skrev i årsrapporten att han i december beslutade sig för att lämna Fabege och gå över i egen verksamhet. Ett beslut som inte var lätt att fatta men att det var rätt tid att lämna över till någon annan.

– Han har gjort ett fantastiskt arbete. Den utveckling bolaget har gjort under tolv år är makalös. För att få bästa betyget kan du titta på aktiekursen. Marknaden har satt priset på den och det har varit lysande.

Platsannonser

Logga in