Ny ordförande för SVCA, Svenska riskkapitalföreningen: Monalotte Theorell Christofferson.
Ny ordförande för SVCA, Svenska riskkapitalföreningen: Monalotte Theorell Christofferson.
Riskkapital

”Vi behöver sprida mer kunskap om private equity i olika faser”

Monalotte Theorell Christofferson har valts till ny ordförande för svenska riskkapitalföreningen, SVCA, efter avgående Elisabeth Thand Ringqvist. "Det är angeläget att jobba med att skapa hållbara bolag och kunskap kring det", säger hon.

Publicerad 2019-06-26

Monalotte Theorell Christofferson är finanschef på Scope och har arbetat med private equity i tio års tid. Sedan 2014 har hon varit styrelseledamot i SVCA (Swedish Private Equity & Venture Capital Association).

SVCA är i sin tur en intresseförening för aktörer inom riskkapital och affärsängelnätverk. Den grundades 1985.

– Arbetet som ordförande innebär att fortsätta vår uppgift med att sprida kunskap om private equity och venture capital till allmänheten och politiker. Att berätta om de positiva effekter som arbetet innebär för att bygga bolag och den positiva kraft det har i samhället. 

Vad är mest angeläget just nu?

– Elisabeth Thand Ringqvist har lagt ett stort arbete med att prata med politiker om hur branschen fungerar, vilka skatteregler som är bra för tidiga bolag och även bolag i senare faser. Det är angeläget, liksom att jobba med att skapa hållbara bolag och skapa kunskap kring det. Vi måste också fortsätta arbetet med att få jämställdhet i samhället och bolagen. 

Hur har allmänhetens och politikernas attityd förändrats till riskkapital på senare år?

– Det har blivit bättre, men det finns många varianter inom private equity. Det finns många former av aktörer i olika faser av bolagens utveckling. Det kan man sprida mer kunskap om.

Hur kommer det sig att du blev vald till ny ordförande?

– Det får du fråga valberedningen om. Vi på Scope arbetar med bolagen i mittensegmentet av branschen. Det är en bra position som gör att vi ser alla delar och förstå behoven hos alla aktörer i branschen. 

Klas Tikkanen är sammankallande i valberedningen och COO på Nordic Capital. I en kommentar pekar han särskilt på Monalotte Theorell Christoffersons stora engagemang i hållbarhetsfrågor. 

SVCA har samtidigt fått två nya styrelseledamöter – Jonatan Lund Kirkhoff, rådgivare på Altor Equity Partners och chef för Altor Fund Manager samt Åsa Riisberg, partner på EQT Partners.

Platsannonser

Logga in