Finans Nyhet

Uppgifter: Fastighetsbolaget Kvalitena på obestånd 

Taggar i artikeln

Kvalitena
Publicerad
Uppdaterad

Under tisdagen meddelade investmentbanken ABG Sundal Collier sina kunder att fastighetsbolaget Kvalitena i praktiken är på obestånd. Detta enligt uppgifter till Affärsvärlden. Kvalitena har en historik av att vara storägare i krisande Oscar Properties samt företaget Ambia, vars vd nyligen häktades och frihetsberövades.

Anders Frick

Bodarne 11 på exklusiva Strandvägen i Stockholm är en av de omkring 100 fastigheter som Kvalitena äger i Sverige och USA. Då var bolagets totala fastighetsinnehav värderat till 6,3 miljarder kronor. Men nu har bolaget råkat ut för trubbel. Bolaget har misslyckats med att skjuta upp en amortering på 40 miljoner kronor, och dessutom kan bolaget inte betala räntan på sina seniora osäkrade obligationer. Det rapporterar Affärsvärlden, som även har uppgifter om att ABG Sundal Collier meddelade sina kunder detta under tisdagen.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden är Kvalitena fortfarande i diskussioner med sina obligationsinnehavare, men eftersom tidsfristen för amorteringen gått ut och betalning inte gjorts är Kvalitena nu i praktiken på obestånd.

ABG:s bedömning är att det kommer att vara svårt för bolaget att betala tillbaka obligationerna, om inte Kvalitena lyckas att sälja av hela sin fastighetsportfölj i USA.

Annons

Tidigare i år sålde Kvalitena en fastighet på Erik Dahlbergsallén i centrala Stockholm till Spiltan Invest. Köpeskillingen var 200 miljoner kronor och Spiltan Invest använder ett plan för eget kontor medan övriga plan hyrs ut och används för möten och konferenser.

Kvalitena var, åtminstone tidigare, största ägare i Ambia – ett bolag som misstänks vara involverade i momsbedrägerier, och vars vd nyligen frihetsberövades med restriktioner. Kvalitena var också, tillsammans med bland andra Svea Ekonomi och Unwrap Finance, köpare av Teknikmagasinet när Ambia försattes i rekonstruktion.

Kvalitena har också varit storägare i Oscar Properties, men vid det senaste årsskiftet sålde bolaget först 10 miljoner aktier och kort därefter ytterligare drygt 6 miljoner aktier. Bolaget ägde även en del av krisande Apikal Fastighetspartners, något som Realtid skrev om redan 2021. Bröderna Harald och Knut Pousette var länge en dominerande duo i Kvalitena, men den senare fick sedan sparken därifrån och blev istället vd för kändistäta Fastator med bland annat Carl Bildt och Björn Rosengren i styrelsen.

Annons

ABG Sundal Collier har en lång historik av nära samarbete med Kvalitena, bland annat genom att bolaget 2013 hjälpte D. Carnegie & Co, tidigare ägare till banken Carnegie, att ombildas till ett fastighetsbolag genom ett förvärv av en bostadsportfölj från Stendörren/Kvalitena. Realtid bedömer därför uppgifterna tillräckligt trovärdiga för att publicera denna artikel.

Annons