MarknaderNyhet

UC räknar med konkursvåg

KonkurserKonkurser
Publicerad
Uppdaterad

Trots ett instabilt ekonomiskt läge fortsätter konkurserna i Sverige att minska och är idag på de lägsta nivåerna på tio år. Det är endast inom handeln som konkurserna har ökat. Men UC tror på konkursvåg under hösten.

Realtid.se

Trots skenande inflation och höjda räntor fortsätter landets konkurser att ligga på de lägsta nivåerna på tio år. I jämförelse med juli i fjol har konkurserna minskat med 19 procent. Under juli 2021 var antalet konkurser 442, i år var antalet 357. Det framgår av ett pressmeddelande från UC.

Handeln utgör ett undantag. Inom partihandeln har konkurserna ökat med 23 procent och inom detaljhandeln har konkurserna ökat med 3 procent.

Konkurserna har hittills i år minskat inom åtta av de tio branscher som ingår i UC:s statistik. Detta inkluderar även tidigare krisdrabbade branscher såsom hotell och restaurang som under juli månad minskade med 2 procent från samma period i fjol.

Annons

–Konkursläget just nu är väldigt lågt, det är det lägsta på tio år. Det är en utveckling som förvånar många med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i. Samtidigt går det hand i hand med den senaste mätningen av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) som Statistiska centralbyrån (SCB) nyligen genomförde, och som visade på en positiv utveckling under juni. Både vår egen data och siffrorna från SCB motsäger den pessimistiska bilden av ekonomin som exempelvis konjunkturinstitutets förtroendemätningar visar på att många har. Men det är bara en tidsfråga tills verkligheten kommer att komma ikapp. Att samtliga storbanker nu sedan föregående vecka har höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten – med ökade konkurser inom många branscher till följd, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

För att se konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå samt branscher, besök https://www.uc.se/konkursstatistik/

Annons