Annons

Annons

Två nya storägare i Saxo Bank

Kinesiska Geely blir majoritetsägare i Saxo Bank med 51,5 procent av aktierna samtidigt som den finska finanskoncernen Sampo gör ett första miljardförvärv och förvärvar 19,9 procent av aktierna i Saxo Bank.

Sampo meddelar i dag att finanskoncernen förvärvar 19,9 procent av aktierna i Saxo Bank för 265 miljoner euro, enligt ett pressmeddelande.

Geely som kom in som  storägare i våras efter ett förvärv av en aktiepost om 30 procent av aktierna från Saxo Banks grundare Lars Seier Christensen meddelar nu att man är redo att öka innehavet till 51,1 procent av bolaget.

TPG Capital och SinarMas har accepterat erbjudandena och säljer sina innehav om 29,26 procent respektive 9,9 procent av aktierna. Medgrundaren Kim Fournai står dock kvar med oförändrat innehav om 25,71 procent av aktierna.

Annons

Annons

- Med både Geely Group och Sampo Group som viktiga aktieägare i Saxo Bank har vi en stark ägargrupp med önskan och förmåga att främja långsiktig tillväxt. Geely är välkänt för sin starka kraft av verkställighet, förmåga att främja tillväxt och entreprenörsanda. Med Geely säkrar vi en stark position på kärntillväxtmarknaderna i Asien med Kina som centrum. Sampo Group har en lång och imponerande historia inom finansiella tjänster som ger en stor erfarenhet och insikt i finanssektorn. Detta markerar ett nytt och viktigt kapitel för Saxo Bank som ger oss en unik och stark grund och jag ser fram emot att ta Saxo Bank till nya höjder tillsammans med våra aktieägare och medarbetare, vilket gör att våra kunder får en bästa erfarenhet. Jag vill tacka de nuvarande investerarna för deras partnerskap, tro på Saxo Bank och deras bidrag genom åren, säger Kim Fournais i en kommentar.

- Vi anser att Saxo Bank är en extremt stark partner för många av Geelys investeringspartners i hela Kina-regionen. Vi på Geely Group anser att Saxo Banks teknik och produktvärde effektivt kan utökas över Asien, varför vi är villiga att erbjuda att köpa fler aktier i Saxo Bank. Under det senaste decenniet har Saxo Bank utvecklat ett starkt rykte inom den globala finansiella och regulatoriska tekniken, som vi hoppas stärka i Asien-regionen under de närmaste åren, säger Daniel Donghui Li, finansdirektör och vice vd för Geely Group.

Även Kari Stadigh, vd och koncernchef, på Sampo Group, uppger att Saxo Bank är intressant "i det nordiska fintechområdet" och att Sampo är glda över att kunna hjälpa bolaget att "utveckla sin globala räckvidd ytterligar".

- Saxo har en unik handelsplattform som enligt vår uppfattning är den bästa på marknaden och erbjuder stor potential globalt för vit etikettering till finansinstitut, investerare och familjeverkstäder, säger han.

Saxo Bank presenterade H1-resultaten i augusti, vilket visar en ökning av vinsten på 45 procent jämfört med samma period föregående år.

Texten uppdateras.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons