Bank

Tufft kvartal för Arion Bank – ser ny trend kring företagsfinansiering

I tredje kvartalet sjönk nettovinsten 34 procent för krisande isländska Arion Bank. I vd-ordet pratar Benedikt Gíslason om strategin och pekar på en ny trend – det är ibland billigare för företag att få finansiering av andra än traditionella banker.

Publicerad 2019-10-31

Arion Bank rapporterar ett fall i nettovinsten med 34 procent till 781 miljoner isländska kronor, motsvarande cirka 60 miljoner svenska kronor, under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period förra året. 

Avkastningen på eget kapital uppgår till 8,5 procent under det tredje kvartalet, vilket är lägre än målsättningen om över 10 procent.

Vd Benedikt Gíslason ser ingen anledningen till förändrad strategi utom på en punkt, som avviker från det vanliga i vd-ord. Det handlar om att det skett ett skifte när det gäller företagskunders finansiering:

“På grund av höga skatter och höga kapitalkrav för finansiella institutioner, är det ibland billigare för företag att söka finansering från andra källor än traditionella banklån. Vi avser att stödja dessa företag genom att ge råd till de bästa tillgängliga finansieringsmöjligheterna och utveckla starka relationer för framtiden”, skriver Benedikt Gíslason. 

Banken, som börsnoterades i Reykjavik och Stockholm förra året, meddelade i september att personalstyrkan ska minska med 12 procent, motsvarande omkring 100 personer. 

 

Platsannonser