Mohamad Takwa, Aegirbio.
Mohamad Takwa, Aegirbio. Nasdaq: Foto Stina Stjernkvist/TT
Börs

Toppchef lämnar hajpad börsraket

Motgångarna hopar sig för den tidigare börsraketen Aegirbio, och nu tappar bolaget en av sina tyngsta profiler – toppchefen Mohamad Takwa, som ligger bakom mycket av bolagets teknik.

Publicerad 2021-11-26

Aegirbio – en gång hajpad börsraket, men som i oktober råkade ut för ett formidabelt börsfall. Det berodde bland annat på kopplingen till momskaruseller, försening av godkännande, prispress från konkurrenter och debaclet kring det avbrutna uppköpet av Dynamic Code som kastade grus i maskineriet.

Ytterligare motgångar för bolaget består i att Läkemedelsverket avslog ansökan om dispens för självtester inriktade mot covid-19 och att bolagets vd Martin Linde sjukskrivits tills vidare.

I tisdags redovisade bolaget en förlust för det tredje kvartalet 2021 och idag kommer ytterligare en motgång: Toppchefen Mohamad Takwa lämnar bolaget, något som DI var först med att rapportera om. (>>https://www.di.se/nyheter/tungt-avhopp-i-kollapsade-aegirbio/)

Mohamad Takwa är doktor i industriell bioteknik och har en lång historik av engagemang i skånska startups med fokus på bioteknik. Han har varit vd för forskningsavknoppningen Bioextrax, som har patenterad teknik för att utvinna bioplast med hjälp av mikroorganismer. Han har grundat infertilitetsundersökningsföretag Spermosens samt Thyrolytics, som utvecklar en apparat som läser av sköldkörtelhormonnivåer i blodet. Han är även styrelseordförande för vattenreningsföretaget Avsalt, som så sent som i oktober tog in tio miljoner kronor för att industrialisera utvecklingen av en avsaltningsanläggning.

Under 2020 grundade även Viraspec, som utvecklade ett salivbaserat snabbtest och som sex månader senare såldes till Aegirbio för tio miljoner kronor i aktier. Viraspec är alltså en stor anledning till Aegirbios framgångar och som mest var börsvärdet på Aegirbio omkring sex miljarder kronor. I dag är börsvärdet 450 miljoner kronor.

Realtid söker Mohamad Takwa.

Platsannonser

Logga in