Läkemedelsverket, Aergirbio
Foto: TT
Börs

Aegirbio glömde berätta om Läkemedelsverkets avslag: ”Ett missförstånd”

Problemen fortsätter för hajpade börsraketen Aegirbio från Lund. Bolaget glömde tala om att Läkemedelsverket redan i somras avslog ansökan om dispens för självtester inriktade mot covid-19.

Publicerad 2021-10-20

Den senaste tiden har varit utmanande för Aegirbio. Börskursen har fallit som en sten bland annat beroende på kopplingen till momskaruseller, https://www.realtid.se/kursraketens-affarspartner-kopplas-till-momskaruseller-vd-en-overraskningförsening av godkännande, prispress från konkurrenter, lägre omsättning och debaclet kring det avbrutna uppköpet av Dynamic Code.

Nu har Aegirbio råkat ut för nytt blåsväder, då bolaget missat att kommunicera att Läkemedelsverket har avslagit ansökan om dispens för självtester, något som SVT var först med att berätta.

I juni skickade Aegirbio ut ett pressmeddelande om att bolaget var i dialog med Läkemedelsverket om en dispens från att låta oberoende granskningsföretag granska bolagets självtester.

Bara tre veckor senare kom svaret från Läkemedelsverket – och det blev avslag, motiverat med hårda ord. Läkemedelsverket menade att ansökan saknar väsentliga delar i dokumentationen och att produktens bruksanvisning inte är tillräckligt anpassad för användarna. Aegirbio överklagade till Förvaltningsrätten, men också där blev det avslag. Inget av detta kommunicerades dock till marknaden.

Aegirbios tillförordnade vd Patrik Elfwing förklarar för SVT att bolaget haft två parallella ansökningar inlämnade; dels ansökan om dispens, dels en ordinarie ansökan där bolaget i november kommer att få besked.

”Ett missförstånd gjorde att detta inte kommunicerades. Vårt fokus låg och ligger alltjämt på den avsevärt viktigare ordinarie ansökan” skriver Patrik Elfwing till SVT.

Platsannonser

Logga in