Juridik Nyhet

Toppadvokat utesluten med omedelbar verkan

Taggar i artikeln

Advokatsamfundet
Christina Bergner. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Christina Bergner var en av de toppadvokater som Swedbank anlitade som ombud till bankanställda som kallades till vittnesförhör i samband med Bonnesen-utredningen. I dag blev hon utesluten ur Advokatsamfundet med omedelbar verkan, rapporterar Expressen.

Realtid.se

Cristina Bergner har länge varit en av Sveriges främsta advokater med offentliga uppdrag i flera av de största rättegångarna om ekonomisk brottslighet.

Utöver att agera som ombud för två Swedbankanställda var hon anlitad som försvarare i Falcon Funds-målet.

Hon var också anlitad som advokat vid rättegångarna om misstänkta mutor inom Telias verksamhet i Uzbekistan.

Annons

Men i dag tappade hon sin stjärnstatus när hon med omedelbar verkan blev utesluten ur Advokatsamfundet vid ett extrainsatt möte.

Hennes sista stora uppdrag blev som försvarare åt en före detta mäklare. När han skulle häktas hjälpte hon honom att smuggla ut brev med instruktioner till en före detta kollega om att dölja bedrägerier i miljonklassen.

Ex-mäklarens tidigare kollega lydde inte,  utan tog i stället kontakt med Ekobrottsmyndigheten och berättade om vad som hänt.

Annons

Christina Bergner har erkänt att hon smugglat ut breven men utan att hon förstod vad de innehöll. Den efterföljande uttredningen visade ändå att hon följt upp om instruktionerna i breven hade följts.

Ekobrottsmyndigheten informerade Advokatsamfundets disciplinnämnd om advokat Cristina Bergners agerande i slutet av mars. I dag kom beskedet om uteslutning.

Annons