Juridik Nyhet

Hela listan – här är advokaterna Swedbank anlitade till anställda

Taggar i artikeln

Birgitte Bonnesen Swedbank
Swedbank, Hans Strandberg, Birgitte BonnesenSwedbank, Hans Strandberg, Birgitte Bonnesen
Henrik Olsson Lilja, Helena Backlund, Bengt Ivarsson, Johan Rainer och Cristina Bergner är några av advokaterna som Swedbank anlitat.
Publicerad
Uppdaterad

Swedbank anlitade gräddan av landets advokater som ombud till bankanställda som kallades till vittnesförhör i samband med Bonnesen-utredningen. Här är hela listan.

Annelie Östlund

Brottsutredningen och det efterföljande åtalet mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har inneburit klirr i kassan för gräddan av landets advokater.

Realtid har tidigare rapporterat att Swedbank står för Bonnesens försvarskostnader i form av toppadvokaterna Per E. Samuelson och Christina Bergenstein – båda från advokatfirman SSW.

”Det går på bankens ansvarsförsäkring”, har Swedbanks seniora rådgivare Unni Jerndal, meddelat i ett mejl till Realtid.

Annons

Men banken har inte bara anlitat Samuelson och Bergenstein. Samtliga Swedbank-medarbetare som kallats till vittnesförhör av Ekobrottsmyndigheten i samband med utredningen har fått med sig en egen advokat.

Den som inte själv är misstänkt har inte rätt till offentligt ombud som staten står för. Det innebär att Swedbank även stått för advokatkostnader kopplade till vittnesförhören. Även dessa ska ha gått på bankens försäkring, enligt Unni Jerndal.

Handplockade av stjärnadvokat

Annons

Advokaterna som fakturerat Swedbank under brottsutredningen har handplockats av Hans Strandberg, stjärnadvokaten som enligt uppgifter i förundersökningsprotokollet anlitats av bankledningen för att jaga medieläckor.

Det rör sig bland annat om Johan Rainer på advokatfirman med samma namn. Johan Rainer har figurerat i tidningsspalterna som en av Lundintoppen Alex Schneiters försvarare i målet gällande misstänkta grova folkrättsbrott i Sudan. I det målet arbetar han tillsammans med bland andra Per E. Samuelson som alltså är en av Birgitte Bonnesens försvarsadvokater.   

En annan omskriven advokat om stått på Swedbanks ”lönelista” är Bengt Ivarsson, tidigare ordförande i Sveriges advokatsamfund. 

Annons

Kända brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja anlitades som ombud för den numera sparkade kommunikationschefen Gabriel Rodau.  

Jonas Granfelt vid advokatfirman Althin agerade som ombud för Swedbanks dåvarande chef för affärsområdet Baltic Banking.

Helena Backlund vid Advokatgruppen i Stockholm stöttade Swedbanks dåvarande chefsjurist under vittnesförhören.

Martin Larsson vid advokatfirman Salomonsson & Jovicic, var med när Swedbanks tidigare chef för informationssäkerhet frågades ut av EBM:s utredare.

Carl-Johan Malmberg – nyligen högst aktuell som Alexander Ernstbergers advokat – anlitades för att stödja bankens dåvarande chef för regelefterlevnad, Cecilia Hernqvist, som blev uppsagd från Swedbank i september 2019.

Även Thomas Skjelbred, känd advokat från grannlandet Norge, anlitades av Swedbank för att bistå en av bankens penningtvättexperter.

Cristina Bergner, som bland annat varit försvarare i Falcon Funds-målet, har stöttat två bankanställda vid vittnesförhör.

Även Filip Rydin – som bland annat anlitades av Ilija Batljans när denne greps i en misstänkt insiderhärva (Batljans friades senare från alla misstankar) – har haft två bank-medarbetare som klienter.

Thomas Johansson vid LawNord var med när Swedbanks tidigare Chief Risk Officer förhördes.

Marcus Ångström vid 7wise Advokatbyrå, hade Swedbanks tidigare presschef som klient.

 

 

Annons