”TINA har förpassats till historieböckerna”

Taggar i artikeln

Avanza Fonder Nordnet
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Publicerad
Uppdaterad

Globalfonder fortsätter att locka till köp i december, visar statistik från både Nordnet och Avanza.

Realtid.se

December inledde med betydligt större oro än under senhöstens uppgångar, men det bjöds på några positiva handelsdagar i mellandagarna. I det här läget fortsatte spararna att köpa breda globalfonder.

– Liksom i november söker man en bred exponering mot globala aktiemarknader. Det är dock viktigt att komma ihåg att i många globala indexfonder uppgår andelen USA till upp emot 70 procent. I ljuset av det kan en globalfond nästan ses som ett alternativ till en USA-fond – och båda är boostade av en stark dollar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avanza ser också att stora köp sker även i tillväxtmarknadsfonder.

Annons

–Nedpressade kinesiska aktier har haft ett uppsving under slutet av året som en följd av både den ökade riskaptiten, och av det kinesiska återöppnandet. Förhoppningen är att Kina nu åter kan agera tillväxtmotor i världsekonomin, men farhågor finns också att återstarten av den kinesiska ekonomin ökar efterfrågan på råvaror vilket därmed kan riskera att spä på inflationen. Det blir intressant att följa, säger Frida Bratt.

Samtidigt säljs råvaru- och energifonder av.

–Det tycks trots allt finnas en tro på att uppgången i energifonderna är klar för den här gången, och man vill hellre välja annat för att positionera sig inför 2023. Vi ser exempelvis en teknikfond i köptoppen, vilket inte hört till vanligheterna under 2022, säger Frida Bratt.

Annons

Fonder med ränteinslag fortsätter att säljas av.

–Såväl obligationsfonder och företagsobligationsfonder, som hedgefonder och korträntefonder säljs av december. Inför det nya året, som eventuellt bjuder på en mjukare penningpolitik, minskar intresset för ränteinslag i portföljen, säger Frida Bratt.

Avanzas sparare gör 81 500 fondaffärer per dag i december. Det är 26 procent färre än samma månad i fjol, visar statistik från 1 056 400 fondkunder hos Avanza.

Annons

–Det är nu dags att stänga böckerna för 2022 som varit ett mycket turbulent börsår. Trots att vi står 16 procent högre än årslägsta ser det ändå ut att bli det sämsta börsåret sedan 2008. Det faktum att det snart gått tre månader sedan vi passerade årslägsta ser dock ut att ha påverkat fondspararnas riskvilja och de favoriserar globala aktiefonder för andra månaden i rad, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

– Fondspararna har varit defensiva under större delen av året och bidragit till en renässans för räntebärande placeringar. Begreppet TINA som åsyftar att det inte finns några alternativ till aktier har med största sannolikhet förpassats till historieböckerna. Samtidigt är det nu snart tre månader sedan vi såg årslägsta på börsen, vilket adderat viss riskvilja bland fondspararna som favoriserar globalfonder och Sverigefonder för andra månaden i rad. De två fondkategorierna lockar nämligen 7 av 10 köpkronor under december, säger Nicklas Andersson.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och investmentbolagsfonder.

–Det är tydligt att fondspararna ser fram emot ett ljusare 2023. Även om vi realekonomiskt ser ut att gå mot ett utmanande år så bör vi komma ihåg att börsen är framåtblickande, något även fondspararna ser ut att vara. Räntefonder och blandfonder lyser med sin frånvaro på listan över mest köpta fonder, vilket är första gången sedan mars. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform och tillika den fond som har flest månadssparande kunder, folkfonden om man så vill. Att den nu letar sig upp på köptoppen kan vara en tidig indikation på att intresset för fondsparande kan ha tinat upp lite grann efter ett utmanande år, säger Nicklas Andersson.

Korträntefonder (USD) är månadens mest sålda fonder bland Avanzas kunder.

–Marknaden förväntar sig nu att vi närmar oss räntetoppen samtidigt som stigande recessionsoro fått fler att tro på en kursändring för Fed, mot mjukare penningpolitik. Det har fått dollarn att försvagas senaste tiden. Försvagningen mot svenska kronan uppgår nu till 9 procent. Eftersom många fondsparare använder korträntefonder (USD) som en proxy för att få en valutaexponering, vittnar detta troligtvis om att de tror på ytterligare dollarförsvagning mot kronan, säger Nicklas Andersson.

Annons