Finans Nyhet

Tillbaka efter EWMG-konkursen

Publicerad

Bröderna Marcus och Emile Nanda gör comeback som investeringsrådgivare – hos Ström Kapitalförvaltning AB. I förra veckan sparkades flera bokare som var kritiska mot att börja jaga pensionärer.

Investeringsrådgivningsföretaget EWMG, European Wealth Management Group AB, gick i konkurs förra året efter att Finansinspektionen gav bolaget 600.000 kronor i böter. Anledningen till kritiken från FI var bolagets bristande kompetens inom försäkringsrådgivning.

EWMG riktade in sig på att locka pensionärer att investera i komplicerade finansiella produkter.

Många missnöjda kunder vittnade om ett cyniskt råsälj.

Annons

Marcus Nanda, 35, och Emile Nanda, 24, var huvudägare i EWMG.

Deras återkomst i branschen skedde i smyg.

–Richard ringde mig och sa att jag skulle komma in och träffa Marcus Nanda. Nu ska det bli riktigt bra 2011. Nu kör vi! sa Richard.

Annons

Richard är Richard Ström och han äger bolagen Ström Kapitalförvaltning och Ström Försäkringsförmedling. Den som berättar är en försäkringsförmedlare som hoppat av och nu jobbar i ett större bolag i samma bransch.

Richard Ström presenterade Marcus Nanda för ett par veckor sedan och sa att han hade fullt mandat att styra verksamheten.

– Jag har jobbat länge i branschen och såg igenom Marcus Nandas snack om hur duktig han var. Allt är inte guld som glimmar så att säga.

Annons

Avhopparen bestämde sig för att lämna företaget samma dag.

Hur uppfattar du det nya upplägget på Ström Kapitalförvaltning?

–Det var likt EWMG. Det är katastrofalt att arbeta med att lura in pensionärer och locka in dem på högriskprodukter.

Enligt Ström Kapitalförvaltnings hemsida har man ett flertal renommerade “partners och leverantörer”. De som exponeras med logotyper är Skandia, Garantum Fondkommission, Carnegie, Irish Life International, Zurich, RBS, Friends Provident och Erik Penser bankaktiebolag.

Hävstångscertifikat Tyskland Select Best Fixed nr 41 är en produkt som Ström lyfter fram. Man uppger att “De 4 starkaste aktierna ges en fixerad avkastning om 20 % oavsett utvecklingen”.

När bröderna Nanda kom in plockade de fram listor med pensionärer. De kallades “Golden Oldies”. Det var den nya målgruppen. Många födda på 1910- och 20-talet.

– Jag vägrade ringa till dem, säger en före detta bokare på Ström Kapitalförvaltning.

Realtid.se har pratat med flera som arbetat med att ringa och boka potentiella kunder.

För kundbokarna presenterade Richard Ström bröderna Marcus och Emile Nanda utan att nämna deras efternamn.

Några av de anställda hittade deras efternamn på internet – och deras bakgrund på EWMG.

–När vi frågade om det blev vi uppsagda.

De var som de flesta på Ström provanställda och fick lämna företaget samma dag – trots att de hade två veckors uppsägningstid på papperet.

–Vi har inte fått något svar från Richard Ström varför han började samarbeta med bröderna Nanda. Det verkar vara ett sista desperat försök.

Provisonssystemet för kundbokarna blev hårdare när Emile Nanda började leda arbetet.

–Tidigare fick vi grundlönen om vi bokade 22 kunder per månad, men det gjordes om så att det krävdes att 22 måste komma per månad. Högsta provision, 1000 kronor per kund, fick man om man kunde boka över 50 kunder. Men det var omöjligt att nå den nivån.

Emile hotade också med att hålla inne grundlönen om någon inte kom upp i 22 kunder. Missnöjet växte.

De sparkade och avhoppade kundbokarna pratar under förutsättning att de får vara anonyma. De letar nya jobb i ett småkyligt Stockholm.

Richard Ström söker ersättare för de sparkade och avhoppade kundbokarna och försäkringsförmedlarna.

–Jag skulle aldrig rekommendera någon att börja på Ström, säger den avhoppade försäkringförmedlaren.

Realtid.se söker Richard Ström, Patrik Aghabeh, Marcus Nanda och Emile Nanda.

Richard Ströms bolagsbygge

Moderbolaget Redigaffi AB förvärvade 2008-09 bolaget Valeriano AB som bytte namn till Ström Kapitalförvaltning AB.

Ström Kapitalförvaltning ägde dotterbolaget Barbaresco AB som avvecklades med överskott i november 2009.

Redigaffi ägde tidigare Refola AB, också det med verksamhet inom finans- och försäkringstjänsteområdet. Refola avvecklades med överskott i november 2009.

Refola ägde före avvecklingen en aktiepost i Nordic Investment Group AB, där Richard Ströms fru var suppleant i styrelsen. Nordic Investment Group är enligt senaste årsredovisningen delägare i Continental FX Brokers Sweden AB, som bytt namn till Nordic Investment Group i V:a Götaland AB.

I samtliga av Richard Ströms bolag anmärker den auktoriserade revisorn Roy Eide på att årsredovisningarna kommer in för sent till Bolagsverket.

Ström Kapitalförvaltning har skulder till ett städbolag på över 110.000 kronor enligt uppgift från Kronofogden.

Ström Försäkringsförmedling AB som startades 2009 har ännu inte lämnat någon årsredovisning. Richard Ström äger bolaget direkt eller via Redigaffi AB.

Annons