Yngve Slyngstad
"Målet är att etablera fonder på totalt 100 miljarder euro som ska bidra till lönsamma och värdeskapande klimatlösningar. Ren energi, grön industri och gröna städer kommer att vara prioriterade investeringsområden", säger Yngve Slyngstad i en skriftlig kommentar. Foto: TT
Finans

Tidigare Oljefondchef ska förvalta 1 000 miljarder

Kjell Inge Røkkes investmentbolag Aker har anställt tidigare Oljefondschefen Yngve Slyngstad som general manager och senior partner i den nya kapitalförvaltningsverksamheten, Aker Asset Management (AAM).
 

Publicerad 2021-12-07

Slyngstad kommer att ansvara för att bygga och utveckla aktiv kapitalförvaltning som ett nytt affärsområde i Aker, vid sidan av bolagets befintliga industriella verksamhet, skriver Aker i ett uttalande på tisdagsmorgonen, som Dagens Näringsliv var först med att uppmärksamma. Målet är att förvalta fonder på hela 100 miljarder euro – över 1 000 miljarder kronor.

– Aker och Aker Horizons har arbetat tillsammans för att utveckla möjligheter inom aktiv kapitalförvaltning och har tagit stora framsteg på kort tid. För att lyckas krävs en skicklig ledare. Yngve Slyngstad är en pionjär inom aktiv kapitalförvaltning, med imponerande resultat. Vi är glada över att Yngve har gått med på att ta det totala ansvaret, och vi är inspirerade av hans ambitioner, säger vd Øyvind Eriksen i Aker och vd Kristian Røkke i Aker Horizons, koncernens "gröna" paraplybolag, i ett gemensamt uttalande.

Slyngstad, som har fortsatt att arbeta i Norges Bank Investment Management efter att ha avgått som chef hösten 2020, börjar på Aker den 1 mars nästa år. Slyngstad får 5 procent av aktierna i AAM, står det i pressmeddelandet.

– Vi står inför en energiomställning med enorma investeringsmöjligheter. Interaktion mellan ledande industriföretag och de stora globala investerarna behövs för att förverkliga de stora projekt som påskyndar övergången till nollutsläppssamhället. Utgångspunkten är den bästa för AAM att göra skillnad. Målet är att etablera fonder på totalt 100 miljarder euro som ska bidra till lönsamma och värdeskapande klimatlösningar. Ren energi, grön industri och gröna städer kommer att vara prioriterade investeringsområden, säger Yngve Slyngstad i en skriftlig kommentar.

AAM kommer att organiseras som ett oberoende företag med Aker som majoritetsägare och nyckelpersoner som delägare. Ledningen kommer att utgå från Fornebu, men bolaget kommer att etablera kontor i Asien, Europa och USA.

 

Platsannonser

Logga in