Fear & Greed-index stiger till 57 – signalerar nu viss girighet i marknaden

Publicerad

Amerikanska S&P 500-index har stigit med cirka 18 procent sedan mitten av juni och från ett väldigt dystert sentiment i början av sommaren börjar det nu bli andra tongångar. Fear & Greed-indikatorn har stigit till en notering på 57 och slår därmed om till att signalera girighet i marknaden.

CNNMoney uppdaterar indexet varje dag och det består av en kombination av sju olika indikatorer som visar om marknaden för närvarande drivs av rädsla eller girighet. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100.

Ju närmre indexet är 100 desto mer girighet indikeras i marknaden och tvärtom är det en hög rädsla i marknaden när indexet faller ned mot 0. Aktuell nivå kan jämföras med bottennotering på 7 i mitten av maj vilket visade på extrem rädsla i marknaden. I samband med att börserna därefter satte en ny botten i juni höll sig indikatorn något högre vid 14.

Den här typen av sentimentindikatorer har historiskt kunnat visat sig peka ut contrarian-lägen i marknaden, till exempel att börsen ofta närmar sig en botten när rädslan är som störst.

http://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons