Carnegie Listed Private Equity A ökade 1,49 procent i mars – stabil utveckling trots turbulent omvärld

Fonden Carnegie Listed Private Equity A steg 1,49 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden minskat 5,83 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Tom Berggren.

Inledningsvis skriver förvaltaren att det råder oroliga tider men att aktiemarknaden var relativt lugn under mars, dock gick de flesta index ned ytterligare.

Att fonden slutade på plus förklaras av att det kom ett antal goda nyheter från några innehav. Bäst under månaden gick EQT, Brookfield Renewable, Berkshire Hathaway, Apax och Eurozeo.

Brookfield Renewable, som beskrivs som ett av världens största bolag inom förnybar energi med hydro, vatten och vind, utvecklades starkt tack vare stigande energipriser.

EQT och Berkshire Hathaway gjorde båda förvärv som uppskattades av marknaden. EQT investerade 71 miljarder kronor för Baring Private Equity Asia medan Berkshire Hathaway köpte Alleghany Corp för 110 miljarder kronor.

Vidare skriver förvaltaren att intresset för att investera i private equity-fonder fortsätter vara stort med stora flöden in i nya fonder. Behovet av aktiva ägare och finansiella muskler är stort i besvärliga tider.

Förvaltaren anser att fondens fokus på stabila, större bolag har visat sig fungera i turbulenta tider. Fonden har en liten andel i venture bolag som tenderar att underprestera under turbulenta perioder.

Som slutkommentar skriver Berggren att värderingarna kommit ned något vilket skapar en potential för upprevideringar. Sammantaget är de positiva till förutsättningarna för Private Equity marknaden.

Vid månadsskiftet hade fonden störst geografisk exponering mot USA på 39,4 procent följt av Storbritannien på 23,1 procent.

Största enskilda innehav var vid månadsskiftet Blackstone, KKR & Co och Apollo Global Management med vikter på 7,6, 7,4 respektive 6,5 procent.

Carnegie Listed Private Equity A, %mars, 2022Fond MM, förändring i procent1,49Fond i år, förändring i procent-5,83

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons