Annons

Annons

Reporäntan

Torsdagens höjning av reporäntan till minus 0,25 procent gav direkt effekt med en starkare krona. Men starkare krona gör det än svårare för Riksbanken att nå sitt inflationsmål. Knappast en avundsvärd situation, enligt Realtids Per Lindvall.

UPPDATERAD Riksbanken höjer reporäntan 0,25 procentenheter, från -0,5 procent till -0,25. Det är Riksbankens första höjning på sju år.

Att Riksbanken beslöt hålla räntan oförändrad var knappast oväntat. Trots en arbetsmarknad som i många sektorer beskrivs som överhettad så lyfter inte den viktigaste inflationskomponenten, lönerna, tillräckligt för att räntan ska kunna normaliseras. Det är dags att inse att penningpolitiken kommit till vägs ände, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Omvärldsläget är generellt gynnsamt, men det finns oro för utvecklingen i Italien. En höjning kan bli aktuell i slutet av året.

Trots att inflationen nådde upp till 2 procent i februari är kärninflationen fortsatt låg, menar Konjunkturinstitutet.

Sverige beviljar asyl till tre gånger så många som övriga Norden tillsammans, visar nya siffror för år 2016 från Migrationsverket som jag tagit fram. Frågan blir nu hur regeringen kommer hantera de reformer som oundvikligen måste till som en följd av detta, och hur dessa finansieras i statsbudgeten, skriver journalisten Gunnar Sandelin.

Reporäntan behålls på −0,50 procent och det är fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden. Först i början av 2018 väntas reporäntan höjas.

Sidor