FinansNyhet

Nätbanken om ökat intresse för ESG: ”Man vill hitta framtidens vinnare”

Johanna Kull, Avanza, ESG-dagenJohanna Kull, Avanza, ESG-dagen
Publicerad

Hållbarhet är på frammarsch, men fortfarande är det svårt för vanliga sparare att bedöma om en fond är hållbar eller inte. Det säger Johanna Kull, hållbarhetschef på Avanza.

Anders Frick

 

– Vi ser ett starkt ökat intresse för investeringar inom hållbarhet. Tidigare när hållbarhet snarare var en moralisk fråga så lockade det främst en liten grupp intresserade, men när man på senare år har börjat att lyfta fram de finansiella fördelarna så är det en betydligt större grupp som letar efter den här typen av investeringar, säger Johanna Kull.

Hon tillägger att det inom ESG är miljö- och klimatfrågan som är mest i fokus för sparare.

Annons

– Det har att göra med ett ökat miljöintresse, men också att man vill hitta framtidens vinnare, säger Johanna Kull.

För ett år sedan blev hon hållbarhetsansvarig på nätbanken Avanza, och tidigare i höst deltog hon i en paneldebatt på ESG-dagen, som arrangerades av Realtid.

Temat för diskussionen var ”Från FN till EU och FI – Nya direktiv för din verksamhet”, och Johanna Kull diskuterade då med och mot Johanna Fager Wettergren från Finansinspektionen, Anna Strömberg från Carnegie Fonder samt Kerstin Olausson från Sustainalytics Stockholm.

Annons

– Det har funnits en viss risk för greenwashing och det är svårt för sparare att utvärdera vad som egentligen är en hållbar fond, och därför är det bra att det kommer krav från EU med krav på standardiserad hållbarhetsinformation och ljusgröna/mörkgröna fonder. Det är dock fortfarande är ganska så svårt för en privatperson att ta till sig informationen som snarare är verktyg för utvärderingsinstitut, säger Johanna Kull.

Hela sändningen från ESG-dagen hittar du här>>

Annons