Annons

Annons

Fastighetsmarknaden

Förutom champagneprovningar har fastighetsbranschens företrädare i veckan gjort en rad affärer på den stora branschmässan Mipim 2019 i Cannes. David Dahlgren har precis startat nytt fastighetsbolag och åker hem med gott förvärv.

Marginalerna pressas hos alla bostadsutvecklarna. Har branchen nått botten nu? Fredagspanelen har ställt frågan till Stellan Lundström (KTH), Erik Olsson (Erik Olsson), Lennart Weiss (Veidekke) och Claudia Wörmann (SBAB)

Fastigheter har varit investerares favoritobjekt de senaste tjugo åren. Den överväldigande drivkraften har varit de sjunkande räntorna. Men dessa har samtidigt drivits av en stigande bruttoskuldsättning. Att skulderna och dess matchande fordringar ökar snabbare än ekonomin växer skapar emellertid en stor och växande sårbarhet för framtida störningar. Det finns flera starka indikatorer som talar för att denna utveckling har nått vägs ände, skriver Realtids krönikör Per Lindvall i en analys.

Det är mycket som talar för att den försäljningsmässiga nervösa stiltje som nu råder på bostadsmarknaden kommer att förvandlas till en stormig höst. I synnerhet gäller det för nybyggda bostäder. När bostadsrättskalkylerna i många nybyggnadsprojekt börjar vittra sönder, och då i synnerhet i storstäderna, så skulle man kunna tro att hyresrätterna kan få en renässans. Problemet är bara att de kalkylerna ser ännu sämre ut, och det oavsett om vi inför rena marknadshyror i nyproduktionen eller ej, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Den kommersiella fastighetsmarknaden i Stor-Göteborg har kraftig medvind. Färsk statistik från Datscha visar att transaktionsvolymen på Göteborgs kommersiella fastighetsmarknad ligger på all time high-nivå, när det svenska transaktionsåret 2017 summeras.

Stopp för anonyma bud, tydligare information om objektet, ett marknadsvärde – inte bara ett utgångspris, ändrad lagstiftning och ökad tillsyn. Så ser några av Konsumentverkets förslag ut för att få bukt med problem inom fastighetsmäklarområdet.