MarknaderNyhet

Swedbank tror på stigande inflation i vinter

SwedbankSwedbank
Publicerad
Uppdaterad

Swedbank tror att inflationen kommer passera 9 procent under det fjärde kvartalet, främst föranlett av den ansträngda energisituationen. Samtidigt hävdar banken att stora utmaningar är att vänta för den regering som tillträder efter valet i höst. Det framgår av en färsk makroanalys.

Finwire

Nästa fredag presenteras inflationssiffrorna för juli, och Swedbank förväntar sig en tillfällig avmattning av konsumentpriserna – då de spår en siffra om 8,3 procent för perioden. Samtidigt som banken ger sin prognos över inflationen i slutet av året – där de tror att energikrisen kommer förvärras ytterligare – noterar de även att de långsiktiga inflationsförväntningarna den senaste tiden skruvats upp.

”Bland penningmarknadens aktörer har även de mer långsiktiga förväntningarna börjat nå väl obekväma nivåer för Riksbankens smak. 5-åriga KPI-förväntningarna studsade upp till 2,5 procent i juli medan de 2-åriga nådde 3,4 procent”, skrivs det.

Därtill noteras det kommande valet i Sverige, och banken tror att den nya regeringen kommer få en tuff mandatperiod att hantera.

Annons

”Finanspolitiken behöver hitta rätt balans mellan att å ena sidan stötta de mest utsatta hushållen
och å andra sidan begränsa stimulanserna så att inflationen inte eldas på, vilket skulle tvinga fram ännu fler räntehöjningar från Riksbanken. Något som kan vara lättare sagt än gjort”, skriver Swedbank.

Annons