Annons

Annons

Sverige i täten som kunskapsnation

Sverige kommer på andra plats när det gäller koncentrationen av kunskapsintensiva jobb i Europa och behåller därmed sin placering från förra året.

En ny rapport från forskningsinstitutet European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship (ECEPR), framtagen med stöd av Nordic Capital visar förekomsten av så kallad ”brain businesses” – företag som konkurrerar med verksamheter där de anställda måste ha extra goda kunskaper och tankeförmåga. Författaren Nima Sanandaji, som är chef för ECEPR, har i en omfattande jämförelse kartlagt 31 länder och 278 regioner i Europa utifrån hur många sådana jobb som finns per 1 000 personer.

Rapporten som publiceras för tredje året i rad visar att Sverige fortsätter vara en ledande europeisk kunskapsnation. Inget annat land i EU har en så hög koncentration av kunskapsintensiva arbetare som Sverige och om den nuvarande trenden fortsätter kommer Sverige även att bli det mest kunskapsintensiva landet i hela Europa. Sverige ökar sin andel avancerade jobb till 102 per 1 000 personer i arbetsför ålder – bara snäppet efter Schweiz som toppar europalistan med 106. Det framgår av ett pressmeddelande.

Samtidigt som Sverige ökar kraftigt finns det tecken på att Schweiz stagnerar. Om trenden håller i sig blir Sverige det land i hela Europa som har flest andel personer i arbetsför ålder med ett kunskapsintensivt jobb.

Annons

Annons

En förklaring som rapporten ger är att ekonomiska liberaliseringar och strategiska skattereformer, exempelvis näringsbetingade aktier (år 2002) och avskaffande av arvs-/gåvoskatt (2004) och förmögenhetsskatt (2007), har skapat en startup-kultur som gjort Stockholm till en nordisk miniatyr av Silicon Valley.

Bland våra nordiska grannländer har Danmark en tredjeplats och Finland en tiondeplats på listan. Norge ökar blygsamt, men i klart lägre takt än Sverige och ligger i år på plats tolv.

Tio i topp – The Europe’s Brain Business Jobs 2019 
1. Schweiz 
2. Sverige 
3. Danmark 
4. Nederländerna 
5. Luxemburg 
6. Storbritannien
7. Tyskland
8. Island
9. Irland 
10. Finland 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons