Svenskarna vägrar AI-rejset: ”Bekymmersamt”

AIAI
Det där nya som skulle vara så bra. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

”AI, vad ska det vara bra för egentligen?” I ett land känt för sin tekniska framkant är sådana mossiga tankar vanligare än du tror.

Annelie Sandström

Svenskarna ligger långt efter med att använda AI på jobbet. Det visar en ny internationell undersökning där 50 länder har deltagit.

Enligt undersökningen är det bara 27 procent av svenskarna som använder AI regelbundet i arbetet, vilket är en betydligt lägre andel än det globala snittet på 36 procent.

”Det här är bekymmersamt och väcker frågan om svenska arbetsgivare hänger med i utvecklingen när det gäller AI”, säger Jessica Carragher Wallner, ansvarig för området People & Organisation på PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Mindre entusiastiska

I undersökningen Global Workforce Hopes & Fears Survey har totalt 56 600 medarbetare världen över deltagit, varav tusen från Sverige.

”De svenska deltagarna i undersökningen är dessutom mindre entusiastiska när det gäller de möjligheter som AI kan skapa. Till exempel är det bara 58 procent som uppger att AI kommer att förbättra kvaliteten på deras arbete, vilket kan jämföras med det globala genomsnittet på 72 procent”, säger Carragher Wallner.

Läs mer:
Här är AI-användarnas stora skräck på jobbet. Realtid
Svenskarna ger tummen upp för AI i vården. Realtid
Fastighetsbranschen omfamnar AI men brister i kunskap. Realtid

Annons

Annons