Här är AI-användarnas stora skräck på jobbet

Taggar i artikeln

AI
AIAI
Många som använder sig av AI på arbetsplatsen känner sig obekväma. Det visar en ny undersökning. (Foto:AP Photo/Michael Dwyer, File/TT)
Publicerad
Uppdaterad

AI används alltmer på arbetsplatserna. Trots detta är vissa användare oroliga för att bli kritiserade – av sina egna kollegor.

Cia Erander

Över en fjärdedel av kunskapsarbetarna som använder generativ AI på jobbet är rädda för att kollegorna ska tycka att de är lata.

23 procent uppger också att de oroar sig över att stämplas som bedragare för sitt jobbrelaterade AI-användande.

Det visar rapporten 2024 State of AI at Work, som AI-bolaget Anthropic och arbetsplattformen Asana står bakom.

Annons

Skräck för att bli utbytbara

Rapporten, som har genomförts i Storbritannien och USA, visar att ytterligare en tredjedel av kunskapsarbetarna är bekymrade över att AI helt och hållet kommer att ersätta människor.

”Det är där vi börjar se rädslan för att uppfattas som lat och rädslan för att känna sig som en bedragare mest tydligt”, säger Rebecca Hinds, chef för Asanas Work Innovation Lab, till CNBC.

Sammantaget ökar användningen av generativ AI på arbetsplatser både i USA och Storbritannien.

Annons

På nio månader har användandet av tekniken ökat i Storbritannien från 29 till 48 procent.

Bristfällig kommunikation

Det finns också en växande entusiasm bland arbetarna att införa AI i sitt arbete, men de känner sig inte särskilt stöttade av sina företag. 

Hinds menar att företagen inte fokuserar tillräckligt på hur viktigt det är med principer.

Annons

Medarbetare behöver inte bara veta vad de får göra med tekniken, utan också vad den faktiskt ska vara till för och dess värde för det specifika arbetet. 

Samtidigt finns det också en klyfta mellan chefer och enskilda arbetstagare gällande uppfattningen om AI-användning. Över två tredjedelar av cheferna är entusiastiska över AI-användning på arbetsplatsen, medan bara hälften av arbetarna säger detsamma – kanske för att de är rädda för att ersättas.

Läs mer:

Advokatbyrå går all in på generativ AI. Realtid

Microsoft miljardsatsar på AI i Sverige. Realtid

Markant ökning av AI-jobb i Sverige. Realtid

Annons