Finans

Svenskarna "bunkrar" pengar

Ändrade köpmönster i coronapandemins spår har gett svenska sparare större utrymme att spara mer, och en tredjedel har redan börjat spara mer. Det visar en ny undersökning som Folksam har gjort tillsammans med Kantar Sifo.

Publicerad 2020-06-01

– Det har pratats mycket om bunkring av förbrukningsvaror, men det är intressant att vi nu kan se att man även ”bunkrar” pengar genom att öka sitt sparande. Svenska sparare har i samband med Corona fått minskade utgifter och därmed större utrymme att lägga undan mer, säger Anna-Karin Laurell i en skriftlig kommentar.

Coronakrisen har även satt spår i medvetenheten bland svenska sparare. Allt fler ser ett behov av att spara när både den egna ekonomin och Sveriges ekonomi känns osäker. Närmare var tredje svensk sparare har blivit mer medveten om hur viktigt det är att ha ett sparande. Men än så länge finns det en större oro över Sveriges ekonomi än för ens egen.

– Vi ser i undersökningen att hela 60 procent är oroliga för hur coronakrisen kommer att påverka landets ekonomi och hur det i sin tur kommer att påverka hushållens ekonomi. Men bara 15 procent är oroliga över sin egna ekonomi och att de kommer att behöva använda sig av sitt egna sparande i förtid, och det är bara en fjärdedel som är oroliga för hur det egna sparandet kommer att påverkas, säger Anna-Karin Laurell.

Så många som nästan varannan svensk sparare ser en möjlighet att göra bra affärer om de vågar ta lite risker. Det är framför allt män som tagit tillfället i akt att satsa sina pengar i ett mer riskfyllt sparande i samband med krisen. Men även yngre kvinnor tar ökade risker i sitt sparande.

Dock är det fortfarande en stor skillnad mellan yngre män och kvinnor. 14 procent av kvinnor i åldern 25–34 år har satsat sina pengar i ett mer riskfyllt sparande i samband med coronakrisen att jämföra med 30 procent av männen i samma ålder.

Samtidigt så har fler valt att i samband med den oro som varit investera sina pengar i exempelvis aktier, än de som valt att trygga sitt sparande i en traditionell försäkring.

– Det är svårt att veta vad som kommer att hända på sikt, och det är alltid bra att ha en spridning av risker i sitt sparande, men just när det är turbulent rekommenderar vi att ha åtminstone en del av sitt sparande i en traditionell försäkring där man är garanterad en viss procent av pengarna tillbaka, till skillnad mot ett aktiesparande, säger Anna-Karin Laurell.

Platsannonser