Finans Nyhet

Svenska fondförvaltare mot strömmen

Publicerad

Svenska fondförvaltare tradar mindre – inte mer

Omsättningen i svenska fonder har gått ned de senaste åren, i stället för upp som i USA.

– Räknar man med ett ovägt snitt så gick omsättningshastigheten gick ned till 87 procent 2003 från 97 procent två år tidigare, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondbevakaren Morningstar i Sverige.

Att svenska fonder i snitt har en lägre omsättningshastighet beror troligtvis på att vi har en mer koncentrerad fondmarknad, menar Jonas Lindmark. Fyra stora banker har 80 procent av marknaden.

Annons

Varför trenderna går åt motsatt håll här och i USA kan han däremot inte svara på.

Bland svenska fonder var det under 2003 mest snurr på hedgefonden Kullberg och Spiik Edge, med 2830 procent i omsättning.

– Ja, dels är det en effekt av vår avgiftsstruktur. Man kan inte vara en passiv förvaltare när man inte har några fasta avgifter, säger Anders Kullberg, vd och ansvarig förvaltare för Edge.

Annons

– Sedan beror det nog till en del på att den där siffran beräknas på ett genomsnitt av fondförmögenheten. Eftersom Edge gick mycket bra 2003 blev siffran hög.

För i alla fall när det gäller Kullberg och Spiik verkar aktiv förvaltning och framgång hänga ihop: Edge slog index med 45 procent 2003, och blev därmed bästa svenska hedgefond.

Daniel Kruse

Annons

Annons