Annons

Annons

Svagare tillväxt påverkar Riksbanken

De flesta experter tror på en oförändrad ränta när Riksbanken ger besked på onsdag. Fler prognoser pekar på allt sämre tillväxt för den svenska ekonomin under 2019.

Den svenska kronan har sjunkit 4 procent mot euron sedan slutet av 2018. Det är en av de sämsta inledningarna på ett nytt år någonsin för den svenska valutan, skriver Financial Times, FT.

– Utsikterna för kronan har helt klart blivit sämre, säger Jonas Goltermann, analytiker på den holländska banken ING till FT.

I morgon onsdag presenterar Riksbanken ett nytt räntebesked tillsammans med en penningpolitisk rapport. Få förväntar sig någon ändring av reporäntan som i december höjdes till -0,25 procent från -0,5 procent.

Annons

Annons

Kronans värdetapp, som enligt Jonas Goltermann står i kontrast till Riksbankens mål om en gradvis värdehöjning, "är ännu mer anmärkningsvärt med tanke på den globala avkastningen i riskabla tillgångspriser under januari, vilket normalt skulle vara förknippat med en starkare krona", säger han till FT.

Sjunkande huspriser och en tillbakagång inom nybyggnation påverkar den svenska tillväxten. ING:s analytiker förväntar sig att den svenska ekonomin växer 1,2 procent under 2019 och 1,9 procent under 2020.

– Med tanke på den sjunkande tillväxten i kombination med mörkare globala konjunkturutsikter är det svårt att se att den superförsiktiga Riksbanken ändrar räntorna i närtid. Det är troligt att höjningen i december blev den enda för den här cykeln, säger Jonas Goltermann.

Även EU-kommissionen har sänkt sin prognos för den svenska tillväxten, från 1,8 procent till 1,3 procent 2019. Det är under snittet för EU-länderna, som ligger på 1,5 procent.

Olof Holmgren, analytiker på SEB, tror att Riksbanken kommer att höja räntan i oktober och en gång under 2020. 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons