Juridik Nyhet

Storbritannien hindrar förtalsturism – tveksamt om Realtid hade skyddats

Taggar i artikeln

Realtid SLAPP Storbritannien
Framöver är det sannolikt slut med okynnesstämningarna, då den brittiska regeringen vill införa ett förbud mot Slapp-stämningar mot journalister.
Publicerad
Uppdaterad

Nu inför Storbritannien förbud mot okynnesstämningar, så kallade Slapps. Men medieveteranen Thomas Mattsson är tveksam till om det hade hindrat affärsmannen Svante Kumlin att stämma Realtid.

Anders Frick

Realtids granskning av försäljningen av onoterade aktier i Eco Energy World, EEW, gjorde att företrädaren Svante Kumlin stämde Realtid, Realtids enskilda journalister samt Realtids chefredaktör i brittisk domstol.  Publicistklubben, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet var några av de organisationer som ansåg att stämningen var helt oacceptabel.

Att stämma ett mediehus och dess journalister i ett annat land kallas SLAPP (”strategic lawsuit against public participation”) och är ett effektivt sätt att få mediehuset att ödsla tid, kraft och resurser på annat än journalistik. I Realtids fall slutade stämningen i förlikning, men blev samtidigt politik på högsta EU-nivå, och gav chefredaktören Camilla Jonsson ett utgivarpris. 

Framöver är det dock sannolikt slut med okynnesstämningarna, då den brittiska regeringen vill införa ett förbud mot Slapp-stämningar mot journalister som rapporterar uppgifter av allmänintresse rörande misstänkt ekonomisk brottslighet. Det rapporterar branschtidningen Journalisten. 

Annons

Enligt Journalisten innebär lagförslaget att den som vill stämma en journalist för förtal i ett tidigt skede måste bevisa för en domare att det inte handlar om en Slapp-stämning i syfte att tysta en granskning. Dessutom måste målsägande göra det troligt att stämningen skulle kunna nå framgång i domstol. I annat fall kan domaren avvisa stämningen och omgående avsluta rättsprocessen.

– Det är bra att Storbritannien stärker skyddet för granskande journalistik, det var inte dag för tidigt, säger Camilla Jonsson, chefredaktör på Realtid.

Bonniers seniora rådgivare, medieveteranen Thomas Mattsson är tveksam om Realtid hade skyddats av den nya lagen om den redan hade varit införd:

Annons

”Det är positivt att Storbritannien minskar möjligheterna till SLAPP:s. Men detta omöjliggör inte förtalsturism, t ex tveksamt om svenska Realtid hade skyddats av den här begränsningen. Realtid påstod ju inte att Svante Kumlin agerat brottsligt”, skriver Thomas Mattsson på Twitter.

 

Annons